Десет години от основаването си отбеляза Женската фолклорна певческа група „Седмошарица“

Десет години от основаването си отбеляза с концерт Женската фолклорна певческа група (ЖФПГ) „Седмошарица“ към Народно читалище (НЧ) „Нови хоризонти 2009 г.“ в Перник. Проявата се състоя днес в зала „Тържествена“ на Минната дирекция. Сред присъстващите гости бе заместник областният управител на Перник и бивш секретар на културната институция Владимир Русев.

Повече за историята на състава разказа основателката му Еленка Димитрова.

„Началото се постави през 2014 година в клуб на пенсионера „Струма“ в квартал Твърди ливади. Тогава по повод отбелязването на десет години от основаването на организацията създадохме певческа група, която първоначално носеше същото име. В сформирането ѝ участваха седем жени. С толкова на брой песни, едногласно пеене, започнахме да изграждаме репертоара си. Характерно за нас е, че пеем акапелно и излизаме с автентичния женски костюм от нашия край.“, заяви Димитрова.

Първата песен, която фолклорната група разработва е „Лена лен сеяла“. Тексът е предоставен от 86-годишната Венетка Любомирова.

„През 2019 г., във връзка с десетгодишнината от създаването на НЧ „Нови хоризонти 2009 г.“, получихме покана от тогавашния секретар Владимир Русев групата ни да стане част от културната институция, където работим и до днес. По същото време променихме името на състава на „Седмошарица“ – идващ от вид седемцветна мартеница, характерна за родопския край и от препаската (колана) на трънския литак. През тези години участвахме на различни фестивални сцени у нас и зад граница, където получихме много награди и отличия. По наша инициатива се осъществиха и редица изложби, сред които такива на везбовани копринени сватбени кърпички, престилки от различни етнографски области на България и др.“, добави основателката на състава.

Тя уточни, че фолклорна група „Седмошарица“ поддържа репертоар предимно на утвърдени народни изпълнители от Пернишкия регион.

„Имаме тринайсет песни, изпълнявани от известната фолклорна народна певица Божурка Тупанкова. Тя е символ на характерното граовско пеене. Пеем песни на почетния гражданин на Перник – Павлина Горчева. Горди сме, че в състава ни е и нейна възпитаничка – Маргарита Зарева. Не мога да отмина и песните на Вецка Лашова. Това е една жена, която е пяла в много състави и на различни участия. Ще спомена и друга наша солистка – Райка Йорданова от Жабляно на 86 години. Тя ни е дала над 100 текстове на песни.“, каза Димитрова.

Към днешна дата най-възрастният участник в ЖФПГ „Седмошарица“ е Малинка Балабанова на 86 години - бивш учител по музика и ръководител на училищния хор в пернишкото село Дивотино. Най-младата певица е Цветина Христова на 18 години. Общият брой на жените в състава е дванадесет.

Димитрова разказа, че фестивалните и сценични изяви през този десетгодишен период, са я подтикнали да започне събирателска дейност. Всички участия на групата са щателно описани от нея в летописна книга с богат снимков архив. Част от материалите от първите пет години от историята на групата вече са предадени за съхранение в Държавния архив в Перник.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини