Украйна вече поразява цели дълбоко в тила на Русия

Украйна порази цели на около хиляда километра навътре в територията на Русия. Тези нападения с безпилотни летателни апарати имат по-скоро медиен и психологически ефект, отколкото военен, единодушни са експертите.

Нападенията с дронове по обекти от промишлеността в тила на Русия едва ли ще променят сериозно хода на войната, обяснява експертът от Националния авиационен университет в Киев Валерий Романенко. Става дума за атаката на украинските отбранителни сили в Татарстан - на повече от 1000 километра от руско-украинската граница.

Първоначално се смяташе, че нападенията в петролната рафинерия в Нижнекамск и фабриката за дронове в Йелабуга са били извършени с дронове, обяснява Романенко. Сега обаче той е убеден, че всъщност украинците са използвали лекотоварни самолети А-22. Те се произвеждат в Украйна от 1999 г. „Броят им обаче е ограничен“, обяснява експертът.

Без значение дали става дума за атака с лекотоварен самолет или дрон, това няма да представлява момент на катарзис във войната, смята военният експерт Волфганг Рихтер. Въпреки това украинските нападения може да имат последствия. От една страна Русия обяви още в самото начало на войната, че нейните граждани няма да бъдат въвлечени във военните действия. Сега Кремъл трябва да признае, че това вече не отговаря на истината. „От друга страна украинските нападения може да принудят руснаците да подобрят въздушната си отбрана в тила“. Една възможна последица би била, че Русия може да оттегли военновъздушните си сили от границата с Украйна и с държавите от НАТО.

Ще има ли ескалация след украинските удари

Според Рихтер украинските атаки в сърцето на Русия не представляват повратен момент във войната. Щефан Майстер от Германския институт за външна политика е на подобно мнение. Нападенията обаче несъмнено ще отслабят логистиката и доставките на руската войска, коментира Майстер пред ДВ.

Въпреки това той не вярва, че Русия е готова на компромиси в момента. Тъкмо обратното - впечатляващите успехи на украинците в нападенията вътре в Русия могат само да предизвикат повече гняв срещу тях от руснаците и да доведат до ответна реакция. Москва продължава да разполага с много сериозни ресурси, които са от ключова важност за развитието на войната занапред.

Валерий Романенко цитира официални оценки, според които Русия може да произвежда до 6 000 дрона от различни видове и размери. „В Украйна от друга страна има вероятно няколкостотин“, смята експертът. Руската военна машина все още е значително по-мощна от украинската.

Петролната рафинерия в Нижнекамск, Татарстан   Снимка: Tatarstan Republic President Press Office/TASS/dpa/picture alliance

Само психологически и медиен ефект?

Киев не разполага с достатъчно муниции и оръжия. Има и недостиг на войници в украинската отбрана, отбелязва Майстер. Той се опасява, че руските сили може да успеят, ако опитат да направят пробиви в отделни сектори на фронта в средносрочен план. Украйна не успя да използва последните месеци, за да укрепи защитата си. Според експерта нападенията на Украйна в тила на Русия имат по-скоро медиен и психологически ефект, но едва ли ще имат и военен.

Във всеки случай Украйна има право да унищожава руска инфраструктура, ако това ще отслаби боеспособността на руските нападатели, заяви Михайло Подоляк. Съветникът на украинския президент коментира, че Украйна няма намерение да променя тази тактика.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини