Георги Иванов ще се бори за олимпийска квота при класиците

Георги Иванов, настоящ носител на златния пояс „Дан Колов“, ще направи дебют в класическия стил на олимпийската квалификация в Баку, която е от петък до неделя, съобщават от Българската федерация по борба.

През миналия сезон възпитаникът на димитровградската школа стана европейски шампион за младежи до 23 г. в тежка категория на свободния стил. След това се възстановяваше от тежка операция, а в началото на сезона триумфално се върна на „Дан Колов“, стана първи и взе престижното отличие.

През миналия сезон Иванов надви Ален Хубулов за титлата на първенството на страната, а тази година осетинецът с наш паспорт взе реванш. След това участва и на европейското първенство в Букурещ, на което спечели бронз. Сега Хубулов ще преследва квота за България и на квалификационния турнир в Баку.

Георги Иванов, който в последните две седмици е на лагер в Баку с националите в свободния стил, ще се пробва да направи същото при класиците.

През миналата година той се бори в две срещи при класиците за своя тим „Весендорф“ в германската Бундеслига, и ги спечели категорично с туш.
Това е едва вторият случай в съвременната история на българската борба, когато борец от единия стил, се пробва в другия. През 2005-а Красимир Кочев, втори в света в свободния стил, участва на европейското първенство при класиците и спечели бронз в тежка категория във Варна.

Надпреварата във всичките 6 олимпийски категории при класиците е в петък в азерската столица. Жените са в събота, а мъжете в свободния стил – в неделя.

И тъй като е олимпийска квалификация, финали няма да има, победителите в полуфиналните срещи получават квоти за Париж 2024.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини