Горите като незаменима ценност: Конституционният съд защити горите от застрояване

Конституционният съд обяви горите за публично благо, отхвърляйки искането на Висшия адвокатски съвет да обяви за противоконституционна разпоредбата от Закона за горите, която забранява застрояването на заменените по време на управлението на тройната коалиция (2005 - 2009) гори. Решението беше приветствано от природозащитни организации като "голям успех".


Висшият адвокатски съвет оспорваше законовата разпоредба, приета през 2011 г. по времето на първото управление на Бойко Борисов. Разпоредбата предвижда, че предназначението на горите не подлежи на промяна по реда на Закона за горите и не може да бъде извършвано строителство в поземлени имоти в горски територии, които физически и юридически лица или общини са придобили от държавата в резултат на замени. Според Висшия адвокатски съвет разпоредбата е противоконституционна, тъй като поставяла в неравностойно положение собствениците на придобити чрез замяна гори спрямо другите частни собственици, освен това налагала ограничение, което е обусловено не от естеството на имота, а от естеството на сделката за придобиването му.


Разпоредбата от 2011 г. ограничава заменки от времето на тройната коалиция, известни с това, че са придобити по корупционен начин. Доц. Златимир Орсов (депутат от БСП по времето на управлението на Жан Виденов - бел. ред.), който оспорва тази разпоредба заедно с адвокатския съвет, твърди, че ако конкретни замени са били неправомерни, договорите трябва да се обявят за нищожни от съда, а не да се въвежда ограничение на правото на собственост със закон.

Конституционният съд обаче приема, че оспорената законова уредба е конституционносъобразна, без да ограничава основни права. Според конституционните съдии предвид значимостта на горите като национално богатство, представляват специфичен обект на право на собственост, по отношение на което държавата традиционно осъществява завишен контрол.

"Опазването и възпроизводството на околната среда е ценност от конституционен ранг, а горите представляват един от важните фактори за осигуряване на тази ценност, тъй като имат жизненоважна и незаменима роля по отношение на екологията и конкретно по отношение на климата, на водните запаси, на живата природа, на устойчивостта на почвите", се произнася Конституционният съд, полагайки опазването на околната среда като конституционна ценност, с което влиза в унисон със световната необходимост за ограничаване на климатичните промени и смекчаване на климатичната криза.


Според конституционните съдии горите не могат да бъдат разглеждани единствено като съвкупност от индивидуални собственически права, а и като публично благо, т. е. достъпно за всички благо и затова собствеността върху тях традиционно е подчинена на редица законови ограничения.


"С цел запазването им като достъпно за всички благо, значимо за осигуряване на опазването и възпроизводството на околната среда, законът възлага на собствениците на горите функции и на техни пазители", отбелязват конституционните съдии.

Постановяват, че законовото ограничение за заменените гори е конституционно оправдано с оглед на спецификите на придобивния способ, припомняйки, че този вид замени бяха възможни като изключение от общия ред и само за ограничен период от време.


Тома Белев, който освен съпредседател на "Зелено движение" е и част от природозащитната организация "Зелени закони", коментира по повод решението на Конституционния съд, че то е толкова силно за значението и екологичната роля и функции на горите и тяхната незаменима роля за всеки гражданин и цялото общество, че трябва да последва промяна в Закона за горите.


Белев припомня, че Европейската комисия обяви заменките на гори за непозволена държавна помощ и сега води дело срещу България за неизълнение на нейното решение за възстановяване на помощта.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини