Путин обяви, че Русия няма да атакува НАТО, но ще сваля F-16 в Украйна

„Идеята, че ще нападнем някоя друга държава - Полша, балтийските държави, чехите също се плашат - е пълна глупост. Това е просто глупост."

Русия няма намерение да атакува нито една страна от НАТО и няма да нападне Полша, балтийските държави или Чешката република, но ако Западът достави изтребители F-16 на Украйна, те ще бъдат свалени от руските сили, заяви късно в сряда президентът Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

В речта си пред пилоти от руските военновъздушни сили Путин заяви, че след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. воденият от САЩ военен съюз се е разширил на изток към Русия, но че Москва не планира да нападне държава от НАТО.

„Ние нямаме агресивни намерения към тези държави“, каза Путин според стенограма на Кремъл, публикувана в четвъртък.

„Идеята, че ще нападнем някоя друга държава - Полша, балтийските държави, чехите също се плашат - е пълна глупост. Това е просто глупост."

Кремъл обвинява САЩ, че се борят срещу Русия, като подкрепят Украйна с пари, оръжия и разузнавателни данни. Москва твърди, че отношенията с Вашингтон вероятно никога не са били по-лоши.

Запитан за изтребителите F-16, които Западът е обещал да изпрати на Украйна, Путин заяви, че тези самолети няма да променят ситуацията в Украйна.

„Ако те доставят F-16, а те говорят за това и очевидно обучават пилоти, това няма да промени ситуацията на бойното поле“, каза Путин. „И ще унищожим самолетите, както днес унищожаваме танкове, бронирани машини и друго оборудване, включително ракетни установки“, допълни той.

Путин заяви, че F-16 може да носи и ядрени оръжия.

„Разбира се, ако те ще бъдат използвани от летища в трети страни, те стават за нас легитимни цели, където и да се намират“, каза държавният глава.

Забележките на Путин дойдоха след изказване на украинския външен министър Дмитрий Кулеба, че самолетите трябва да пристигнат в Украйна през следващите месеци.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ах
    ах убиеца гаден Путин
    3 -2
    13:10, 28 мар 2024
    Кой ти вярва като кажеш че няма да нападаш? Ти и за Украина каза че няма да я нападнеш а какво стана? Убиец гаден, толкова хора изтрепа.Как спиш не знам
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини