Тържествено отбелязване в Хасково на Ден на Десети пехотен родопски полк и Ден на Тракия

    На днешната дата се навършват 111-години от Одринската епопея. С почит пред смелите български войници и офицери, които превземат Одринска крепост през 1913 г. и с поклон пред паметта на хилядите тракийски бежанци, прогонени от домовете си, но намерили подслон в пределите на свободна България и съхранили обичта си към Тракия за идните поколения, бе отбелязан 26 март.

    На паметника на славния Десети пехотен родопски полк, в едноименния парк на ул. „Булаир“ в Хасково бяха поднесени цветя и венци. На церемонията присъстваха председателят на Общинския съвет на Хасково Таня Захариева, кметът на града о Станислав Дечев, заместник-областният управител Митко Петров, ветерани и служители на 17 мотострелкова дивизия, наследници на тракийци.

    За драматичната съдба на тракийските българи и техния завет „Не забравяйте, но не отмъщавайте!“ припомни д-р Веселина Узунова от Регионалния исторически музей.

    За героизма на Десети родопски пехотен полк, който има важна роля в Обсадата на Одрин, превземането на турската крепост и решителна победа, довела до края на Балканската война слово изнесе о.з. бригаден генерал Янко Янев - Председател на Областен съвет на Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва- Пловдив.

    В тържествения ритуал участват Военен духов оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада

    По българска традиция честването продължи с изпълнения на народни мелодии от гайдарска формация, с ръководите Филип Филипов, Детски танцов състав „Южняче“ към Младежки център, с ръководител Галина Щерева, общински Народен оркестър, с ръководител Димчо Йорданов.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини