Искат отлагане на скъпия ток за бита

Поне година по-късно да се въведе пълната либерализация на пазара, предлагат от КТ „Подкрепа“

Да се отложи поне с една година влизането в сила на либерализацията на цените на електроенергията за битови потребители, предлага Конфедерацията на труда „Подкрепа“ в своя позиция.
 
В нея се посочва, че тъй като две трети от домакинствата в страната са на жизнения минимум, премахването на регулираните цени ще бъде пореден удар върху бюджета им, наред с ръста на цените на хранителните стоки, услугите, горивата и водата.
 С приети през есента на миналата година промени в Закона за енергетиката депутатите решиха, че от 1 януари 2026 година домакинствата излизат на свободния пазар на електроенергия.

Сред другите искания на КТ „Подкрепа“ са ясно разписани и одобрени от социалните партньори планове за бъдещето на българската енергетика, работещите в сектора и цените на електроенергията, на база мощности, потребление, съхранение, внос, както и механизъм за определяне на цената за всички битови потребители и начина на компенсирането им за преходния период между регулирани и борсови цени на електроенергията, който да защити максимално потребителите от чувствителен скок в цената.
 
Според синдиката нормативната уредба регламентира ред и условия, които не създават достатъчна защита от прекомерно увеличение на цените на електроенергията за бита.

Нормативната база регламентира ред и условия, които не създават достатъчна защита от прекомерно увеличение на цените на електроенергията за бита, като това ще се извършва с акт на МС или със Закона за ДБ. Вероятно цената на тока за бита се поставя в пряка зависимост от възможностите на бюджета и на Фонда „Сигурност на електроенергийните системи“. Многото „може“ в ЗЕ предполагат, че защитата на битовите потребители може да се окаже неефикасна.

Не става ясно за кого (за всеки, за домакинства под линия на бедност, енергийна бедност и т.н.), за какво количество (част или диференцирано) и най-вече при какви цени ще се изчисляват компенсациите, а остават броени месеци до влизане в сила на разпоредбите на ЗЕ. В допълнение линията на бедност в размер на 526 лева е повече от скромна и всъщност този праг гарантира мизерия, пише още в позицията.
 
От „Подкрепа“ допълват, че всяко изменение на цените на енергоносителите с 10% води до пряко увеличение на инфлацията с 1%.

Източник: http://www.pariteni.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини