От догодина отказ от мобилни услуги без неустойка, ако има индексация

След като преди месец от А1 обявиха, че от следващата година клиентите им могат да се отказват от договор, без за дължат неустойки, ако телекомът им вдигне цените заради инфлацията, същото са приели и другите оператори – "Йеттел" и Виваком".

За това са се споразумели Алиансът на технологичната индустрия (АТИ), в който членуват тези три телекома, "Булсатком" и още няколко технологични компании, с Комисия за защита на потребителите (КЗП).

Решението идва в резултат на поредната остра дискусия в обществото, след като мобилните оператори за поредна година увеличиха цените на абонаментните си планове с мотив инфлацията, която за миналата година беше 9.5 на сто. Според общите им условия телекомите имат това право, но не бяха добре регламентирани правата на потребителите, на които бе оставена възможността или да приемат повишението или да се откажат от услугите, но като платят три такси.

Затова в диалога с Комисията за защита на потребителите е установено, че клаузата за индексацията е нормативно приложима, но е отчетено също така, че клиентите трябва да получат право на отказ, без да бъдат наказвани за това, че например не могат да си позволят да плащат по-високи сметки за мобилни услуги.

Така е решено, ако цените на абонаментните планове се увеличават заради инфлацията, потребители да имат право на отказ от услугите в рамките на месец от обявяването на поскъпването.

Телекомите са се съгласили също така, ако статистиката отчете поевтиняване на живота за предходната година, то да се отразява в сметките за мобилни услуги, но ако дефлацията е над 2 процента. Същият таван ще важи и за промяната на цените заради инфлацията.

Операторите обаче си запазват правото определени абонаментни планове и/или цени на услуги да бъдат изключени от обхвата на индексацията, както при инфлация, така и при дефлация. Кои са те ще, бъде обявявано на интернет страниците си.

Операторите ще отразят договорените промени в общите си условия в срок до 3 месеца. Новите клаузи ще се прилагат от 1 януари 2025 г., съобщават от Алианса на технологичната индустрия.

"Въпреки трудната икономическа среда през последните години, телекомуникационната индустрия в България остана устойчива и в резултат на направените инвестиции успя да отговори на нарастващото потребление на данни от страна на потребителите и да осигури надеждна и сигурна свързаност. При проведените преговори АТИ и КЗП се съсредоточиха върху надграждане на възможностите за избор на потребителите и въвеждане на допълнителни мерки, особено в случай на дефлация. Смятаме, че това е много важна стъпка, изцяло в полза на потребителите", коментира Андреана Атанасова, председател на АТИ, цитирана в съобщението.

Това не е първият случай, в който операторите правят доброволни промени в договорите си в полза на потребителите, припомнят от браншовата организация. През 2014-2015 г. те приеха да намалят размера на неустойките при прекратяване на договора по искане на клиента до три сметки. Преди това абонатите трябваше да погасяват всички фактури до края на подписания от тях договор.

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини