САЩ се подготвят за виртуални атаки от Русия и Китай

В САЩ се проведе военно учение, моделиращо реакцията на ръководството на страната в случай на масирано кибер нападение, последствията от което биха усетили десетки милиони американци, отбелязва "Независимая газета". 

В него взеха участие бивши ръководители на специалните служби, бивши високопоставени чиновници от администрацията на президентите Буш и Клинтън. Изводът на специалистите е, че в момента САЩ не са готови по много аспекти да реагират адекватно на мащабна криза в компютърните мрежи. Русия, според експертите на "Независимая газета", би могла да си извлече поука от американския опит. 

"За последните 10 години кибер атаки извадиха от строя правителствени и бизнес сайтове, нанасяйки щети за милиарди долари... Когато Русия нахлу в Грузия през август 2008 г., първият удар бе насочен срещу грузинските правителствени сайтове. През януари 2010 г. китайските хакери откраднаха информация от Google и 30 други големи американски и международни компании. Къде ще бъде следващият удар?", се казва в коментара към видеоматериал, поместен на страницата на американската неправителствена организация "Байпартизън полиси сентър", организатор на военното учение "Сайбър шокуейв", в което взеха участие бившият министър на вътрешната сигурност Майкъл Чертоф, бившият директор на националното разузнаване Джон Негропонте и бившият директор на ЦРУ Джон Маклафлин.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини