Физици замразиха вода, като я нагряха

При контакт с определен клас вещества преохладената вода започва да се превръща в лед с повишаване на температурата.

Необичайният опит е извършен от група израелски изследователи под ръководството на Игор Любомирски от научния институт "Вайцман", съобщи Лайв сайънс, цитиран от БТА.

Чистата преохладена вода може да остане в течно състояние при температура до минус 40 градуса по Целзий.

Обикновено за кристализацията й способстват определи външни фактори, добавката на центрове за кристализация (малки твърди частици).

Възможна е обаче и парадоксалната ситуация, при която преохладената течност самопроизволно рязко започва да се заледява при нагряване. Любомирски и колегите му са открили, че този ефект се получава при контакт на водата с пироелектрици - с вещества, които се поляризират при нагряване.

При експеримента с вода на кристали LiTaO3 и на квазиаморфна тънка лента SrTiO3 учените са установили, че появата на положителни заряди на повърхността на тези вещества способства за кристализацията на H2O, а отрицателните заряди, обратното, намаляват температурата на замразената вода. А това, на свой ред, води до интересното явление.

Така, капки вода, охладени на отрицателно заредената повърхност на LiTaO3 до минус 11 градуса (и останали при това в течно състояние), мигновено замръзват при повишаване на температурата до минус 8 градуса по Целзий, тъй като пироелектриците в този момент променят заряда на повърхността от отрицателен в положителен.

Изследването на взаимодействието на водата и пироелектриците ще помогне да се научи повече за защитните процеси в тъканите на студенокръвните животни, ще доведе до разработването на нови методи за криоконсервиране на клетките и тъканите, за защита на селскостопанските растения от замръзване и изкуствено генериране на облаци.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини