Върнал ли се е самолет с ''изнасилвачи и убийци'' у нас от Германия

Върнал ли се е у нас самолет от Германия, пълен с „изнасилвачи, убийци и обвинени в грабеж“, попитаха днес от парламентарната опозиция.

В отговор, вицепремиерът и външен министър Мария Габриел заяви, че ще провери информацията. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че ако е така, то тези хора трябва да бъдат върнати в Германия, където да влязат в затвора.

Информацията за въпросния самолет тръгна от лидерите на парламентарните групи на БСП и „Има такъв народ“ - Корнелия Нинова и Тошко Йорданов, които се позоваха на официално съобщение на федералното германско правителство.

Нинова цитира документ на баварската държавна служба за убежище (виж текста по-долу), според което въпросните върнати в България престъпници са обвинени за „непредумишлено убийство, сексуални престъпления, пране на пари, грабежи“.

Лидерът на БСП заяви, че България е изпълнила условията за влизане в Шенгенското пространство, но правителството се е оставило да бъде унижавано по този начин чрез връщането на престъпници в България. Нинова обяви, че „правителството превръща България в наказателна колония, която връща в България престъпници усърдно“. По думите ѝ правителството показва чуждопоклонничество за сметка на българския национален интерес.

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел отговори, че не е в компетенцията на външно министерство всичко свързано с наказателна отговорност и полицейското сътрудничество.

„Отнасям се сериозно към изнесената информация. Тя ще бъде проверена, но от това, което чух - тя реферира към компетенцията на Министерството на вътрешните работи (...) Позволете ми да не се съглася, че България не се е държала достойно по време на преговорите за Шенген“, каза външният министър.

Габриел подчерта, че в продължение на 12 години България не е била допускана в Шенгенското пространство. По думите ѝ е важно, че България вече е на масата за вземане на решения.

Нинова отново взе думата и каза, че според европейското право осъдените за подобни престъпления трябва да влязат в затвора. Тя добави, че ще зададе въпроса си и към министъра на вътрешните работи. Тошко Йорданов каза, че Габриел се крие зад Дъблинското споразумение на фона на притеснителната информация, изнесена от Нинова.

На свой ред в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува правителството за въпросния самолет, пълен с „изнасилвачи и убийци“. Попитан дали така не критикува единствения министър на ГЕРБ - Габриел, Борисов каза, че няма значение кой кого е издигнал.  

„Ако е вярно това, което сега опозицията изговориха, трябва много да се замислим. Ако е така, трябва незабавно тези хора да бъдат върнати в Германия, където да влязат в затвора или да презаредят самолета и да ги пратят обратно, откъдето са дошли“, каза лидерът на ГЕРБ.

Според Борисов, ако правителството е допуснало такива хора да се върнат у нас, то би било катастрофално. По думите хора с подобни квалификации трябва да са в затвора.

МВР: Върнати са 6-има българи с присъди в Германия и 18 сирийци

По-късно министърът на вътрешните работи Калин Стоянов уточни, че става дума за полет от Мюнхен за София, с който са върнати 18 сирийци и 6 българи. Осъждани са само българите и всички са излежали присъдите си в Германия. Стоянов посочи, че според спогодбата за реадмисия на мигранти между България и държавите членки на ЕС, държавата е длъжна да приеме обратно и български граждани, изтърпели вече присъдите си.

Полетът е кацнал на 8 февруари

Баварската държавна служба за убежище и репатриране (LfAR) действително е публикувала на 8 февруари т.г. съобщение за такъв полет.

Ето какво гласи то:

Успешно депортиране на престъпници в България

На 8 февруари 2024 г. малък чартър, организиран от Баварската държавна служба за убежище и репатриране (LfAR) и придружен от Федералната полиция, излетя от летище Мюнхен за София, България, с 23 души, които трябваше да напуснат страната.

Сред репатрираните бяха шестима души, които бяха осъдени по закон, наред с други неща, за убийство, непредумишлено убийство, тежка телесна повреда, сексуални престъпления, утежняващи грабежи и пране на пари.

„Беше и е важно за Държавната служба за убежище и репатриране по всяко време да дава приоритет на връщащите се престъпници, които трябва да напуснат страната“, подчертава Аксел Щролайн, президент на LfAR.

LfAR би искал изрично да благодари на всички участващи органи и власти за успешното и гладко сътрудничество.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини