Декларирането и плащането на местни налози по електронен вече през портала на Министерството на електронното управление

Декларирането и плащането на местни данъци и такси по електронен път ще се извършва през портала на Министерството на електронното управление /МЕУ/ от 1 март. Тези услуги ще бъдат премахнати от електронната платформа на НАП, съобщиха от приходната агенция.

За улеснение на потребителите, които искат да декларират и платят задълженията си към общините, в Портала за електронни услуги на НАП ще бъде осигурена връзка към сайта на МЕУ.

Целта на промяната е да бъде сведено до минимум времето за обработката на декларираните от потребителите данни, както и това за синхронизиране на информацията за платените местни данъци.

От 2005 г. местните данъци и такси се администрират от общините, а не от приходната агенция. По тази причина в момента данните за платените местни данъци и такси, които се обменят между информационните системи на общините и НАП, се зареждат на различни интервали от време в е-Портала на приходната агенция. Това води до разминаване в справките, които клиентите получават онлайн от НАП и общините.

Остава възможността за физическите и юридическите лица да декларират и плащат местните си данъци и такси през електронните услуги на съответната община, Системата за сигурно електронно връчване и Единна входна точка за електронни плащания за централната и местна администрации на МЕУ.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини