7-метрова анаконда, открита в Амазонка, e от нов вид най-тежки змии на света

В дъждовната гора на Амазонка е открита огромна змия. Изследователи установяват, че влечугото принадлежи към вида Северна зелена анаконда, които са най-големите змии в света.

Северната зелена анаконда е идентифицирана като нов вид, след като генетичен анализ показа, че се е отделила от южната преди 10 милиона години.

Зелената анаконда отдавна се смята за едно от най- страховитите и загадъчни животни на Амазонка. Новото изследване на екипа на Брайън Фрай (Bryan G. Fry) професор по токсикология от Университета на Куинсланд преобръща научното разбиране за това великолепно създание, разкривайки, че всъщност това са два генетично различни вида. Изненадващото откритие отваря нова глава в опазването на този хищник в джунглата.

Зелените анаконди са най-тежките змии в света и сред най-дългите. Срещани предимно в реки и влажни зони в Южна Америка, те са известни със своята светкавична скорост и способност да задушават огромна плячка, след което да я поглъщат цялата.
Най-голямата змия в света

Амазонската дъждовна гора е местообитание на най-голямата змия в света, дълга 6 метра и тежаща 200 килограма. Дебела колкото автомобилна гума, Северната зелена анаконда е открита от телевизионния водещ на предавания за дивата природа професор Фрик Вонк (Freek Vonk).

Зелените анаконди са истински гиганти в света на влечугите. Най-големите женски могат да достигнат повече от седем метра дължина и да тежат повече от 250 килограма .

Змиите са добре приспособени към живот предимно във вода. Ноздрите и очите им са на върха на главата, така че могат да виждат и дишат, докато останалата част от тялото им е потопена. Анакондите са с маслинен цвят с големи черни петна, което им позволява да се слеят със заобикалящата ги среда.

40-годишният професор Вонк не се страхува да се доближи до змията, въпреки че тя има глава с размер на човешка. Холандският изследовател е заснет да плува в непосредствена близост до огромната анаконда в невероятни кадри, споделени в неговия Instagram. Понастоящем в Амазонка съществува само един вид зелена анаконда, известен още като гигантска анаконда.

„Заедно с още 14 учени от девет държави открихме, че най-големият вид змия в света - зелената анаконда - е в Амазонка“, разказва Вонк. „Както всички я познаваме от филмите и историите за гигантски змии - всъщност са два различни вида“.

Зелените анаконди във Венецуела, Суринам и Френска Гвиана, разположени в северната част на ареала им в Южна Америка, изглеждат различни. Въпреки първоначалната им прилика, между тях има 5,5% генетична разлика, което е сериозна разлика. За сравнение, генетичната разлика между хората и шимпанзетата е само 2%.

„Моите колеги и аз бяхме шокирани да открием значителни генетични разлики между двата вида анаконди. Като се има предвид, че влечугото е толкова голямо гръбначно, забележително е, че тази разлика досега не е била забелязана“, коментира проф. Брайън Фрай в статия на The Conversation.

Eunectes akayima или Северната зелена анаконда, е латинското име, което изследователите дават на този нов вид. Според изследователите обаче новият вид вече е застрашен, въпреки че е открит съвсем наскоро. Вонк смята, че това се дължи на значителните проблеми на Амазония.

Той заявява, че площта на Амазония вече е изчезнала повече от 30 пъти от площта на Нидерландия, или повече от една пета от територията на Амазония. Запазването на естественото им местообитание е от съществено значение за оцеляването на известните големи змии.

Според книгата на рекордите Гинес най-дългата змия е мрежест питон (python reticulatus) и има размер 7.67 ми се отглежда в плен в Канзас Сити, Мисури, САЩ.

Амазонската дъждовна гора може да бъде унищожена до 2050 г.

Възможно е да се стигне до разрушаването на почти половината от тропическите гори на Амазония. Някои от причините са „безпрецедентният стрес“ и няколко фактора, свързани с изменението на климата, като обезлесяването и глобалното затопляне.

Десет процента от територията на Амазония е много вероятно да се превърне в деградирала екосистема с намалена дървесна покривка или пасища, заключава изследователят след оценка на данните за пет локални причини за водния стрес и критични прагове, които крият опасност да предизвикат колапс на системата. Освен това до 2050 г. още 47 % от горите - предимно неизследвани райони, по-уязвими на екстремни засушавания като това, което в момента се наблюдава, ще загинат.

Те откриват, че регионът става все по-податлив на значителни засушавания, горски пожари, повишаване на температурите и обезлесяване, дори в центъра на системата и в отдалечените райони. Според тях превишаването на определени критични прагове, наричани понякога критични точки, може да доведе до „локален, регионален или дори биомегалитен горски колапс“ и да има ефект на доминото върху изменението на климата на местно ниво.

„След като преминем тази критична точка, ще загубим контрол над това как ще се държи системата“, казва екологът Бернардо Флорес (Bernardo Flores) от Университета на Санта Катарина в Бразилия, водещ автор на доклада. „Гората ще умре безвъзвратно."

Справка: Disentangling the Anacondas: Revealing a New Green Species and Rethinking Yellows; Jesús A. Rivas, Paola De La Quintana, Marco Mancuso, Luis F. Pacheco, Bryan G. Fry al;
Diversity 2024, 16(2), 127; https://doi.org/10.3390/d16020127

Източници:

26-Foot-Long Anaconda Discovered in Amazon Rainforest Is the World’s Biggest Snake, Caleb White

Scientists shocked to discover new species of green anaconda, the world’s biggest snake, Bryan G. Fry, The Conversation

 

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини