Мария Габриел: Няма да подпиша т.нар. меморандум

Няма да подпиша т.нар меморандум. Това заяви на брифинг Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи, цитирана от БНР.

Време е да кажа какво направих и какво няма да направя, каза Габриел.

„Излизам от среща с посланиците на ЕС и САЩ, на която ги запознах как аз разбирам управлението на държавата и какво смятам да правя и да не правя. Преди всичко – няма да подпиша т.нар. меморандум. Първо, всичко има граници. Моите са, че не приемам държавата да се управлява при тотално неспазване на принципите на демокрацията“, посочи още тя.

"Намирам го за ултиматум и опит да променяме закони според партийните си интереси. Цели овладяване на независимата съдебна система", каза  вицепремиерът. 

"Обезпокоителното е, че този документ е изработен с крайна цел - и остава усещането за това - държавата да бъде разделена между две коалиции, а независимите регулации, съдебната система - да бъдат поделени в нарушение на законодателството на държавата за сметка на лични цели и партийни интереси", каза тя.

Според Габриел текстовете от меморандума категорично сочат, че по същество този документ предлага две политически сили да се споразумеят в абсолютно противоречие с Конституцията, демокрацията и европейската практика за подялба на регулатори, съдебна система и служби за сигурност.

Меморандумът влиза в противоречие с българската конституция, посочи още Мария Габриел и добави, че той е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи.

"Меморандумът на ПП-ДБ влиза в противоречие с българската Конституция. Този документ предлага две политически сили да се споразумеят в абсолютно противоречие с демокрацията, правовата държава и европейските ценности за подялба на служи, регулатори и съдебна система", добави Габриел. 

Относно съдебната реформа тя коментира, че посочените в нея цели не могат да бъдат постигнати за девет месеца. 

"Това е програма за цял управленски мандат", каза Габриел.

Според нея предлаганите промени в службите съвпадат като срокове с изборите за Европейски парламент и липсват аргументи дали тези промени няма да застрашат националната сигурност. 

По отношение на предлаганите промени в Министерството на електронното управление Габриел посочи, че министърът от няколко месеца има охрана и не е ясно дали предложенията са опит за замазване на корупционен скандал или опит за овлядавяне на това министерство. 

"За външната политика - черно на бяло е документирано, че външната политика ще се води на два гласа. Искам да подчертая, че за мен външната политика се базира на националните интереси и националните приоритети. И България трябва да говори в един глас", каза вицепремиерката.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Уу
    ууууууу
    1 -1
    20:04, 21 фев 2024
    Ти си жив зян ма булка!Бойко хубаво те е инструктирал и ти послушно го слушаш..... ха сега да идем на избори, да не говорим повече за Пепи еврото и за нотариуса, да си останат същите прокурори, да не съдят Бойко Борисов, защото всички знаем че Господ е той .....вървим право към Русия, дръжте се .....турбуленцията ще е голяма.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини