Сарафов vs. Гешев. Прокуратурата призна, че може да изфабрикува разследване срещу всеки

Анализът е препубликуван от „Свободна Европа“. В края му можете да гледате видео интервю на Генка Шикерова с Борис Митов за фактите и уликите, които свързват Петьо Петров - Еврото и Мартин Божанов - Нотариуса с висши магистрати и политици.


Държавата е разтърсена от корупционна афера за изземване на частни бизнеси с участието на високопоставени прокурори. Прокуратурата обаче не взима адекватни мерки в продължение на години. Накрая лично главният прокурор нарежда да бъде образувано тайно дело, за да се съберат доказателства за корупция срещу негови подчинени.

Мотивацията на главния прокурор обаче не е в това да търси истината, а да си отмъсти. Делото е дирижирано от първия ден, водено е от прокурори, които нямат право да се занимават с това, по него е извършвано незаконно подслушване и накрая са повдигнати незаконни обвинения.

Това не е сюжет от криминален филм, а самопризнание на самата прокуратурата за това как една престъпна схема може да бъде толерирана в продължение на години, за да бъде „ударена“ в подходящ момент. Самопризнанието също става в подходящ момент.

Аферата е „Осемте джуджета“, неглижирана от бившия главен прокурор Иван Гешев от лятото на 2020 г. до пролетта на 2023 г. Тайното дело е образувано, след като Гешев се оказва притиснат да подаде оставка. А самопризнанието на прокуратурата как се фабрикуват дела идва в момент, когато временният главен прокурор Борислав Сарафов на свой ред е притиснат от медийни разкрития, че свидетели го уличават в корупционни връзки с „Осемте джуджета“.

Всичко това става на гребена на пореден скандал за зависимости в съдебната власт, започнал след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса, който е сочен от магистрати като задкулисен брокер на влияние. Това е същият престъпен бизнес, в който е заподозрян и изчезналият миналата пролет бивш следовател Петьо Петров-Еврото, оказал се в центъра на схемата „Осемте джуджета“.

В началото на този месец Сарафов каза, че Гешев „излиза пред скоби“ и по двата случая. А Гешев му отговори във Фейсбук, че се радва, че е „изкаран пред скобите“, защото с Еврото е сниман именно Сарафов.

В реалността, а не на филм, тази история се следи трудно, защото в нея има много имена и много престъпления, които се застъпват. Но най-вече заради трето: защото целият сюжет се развива в държавна институция, призвана да отстоява справедливостта, а всичко, което има за казване, прилича на разправа между кланове от творба на Мартин Скорсезе.

Дело за едно незаконно дело

Но да се върнем към онова, което споменахме в самото начало - че самата прокуратура си признава какво точно върши.

Самопризнанието се съдържа в постановление на Софийската градска прокуратура (СГП). С него се прекратява разследване на действията на десетина прокурори по дело срещу Еврото, образувано в Софийската районна прокуратура (СРП).

Делото срещу бившия следовател, наричан Еврото, започна през май миналата година. Това стана едва след две събития, заплашили властта на главния прокурор Иван Гешев - той се беше оказал хем без подкрепата на ГЕРБ и ДПС, хем с висящо искане за уволнение от негови доскорошни съмишленици в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Постановлението, с което се прекратява делото за Еврото, е на прокурор Йордан Петров от СГП. В него той описва подробна хронология на действия, започнали от Гешев, преминали през тогавашната районна прокурорка на София Невена Зартова и достигнали до Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Постановлението разкрива стъпка по стъпка как главният прокурор може да разпореди на своя подчинена буквално да изфабрикува цяло разследване. И с него да бъде „ударен“ не друг, а бившият заместник на главния прокурор Борислав Сарафов.

Към момента, в който е било образувано това дирижирано дело срещу Еврото, Сарафов вече е имал изява, неприятна за Гешев. Той току що се е обърнал публично срещу Гешев и е започнал да говори открито, че Гешев държи дела „на трупчета“, за да изнудва политици.

Разследването, което се фокусира върху действията на прокурорите, работили по делото срещу Еврото, пък започва веднага след уволнението на Гешев. И продължава до октомври миналата година, когато Йордан Петров го прекратява - точно с този документ, който нарекохме „самопризнания на прокуратурата“.

Прекратяването е извършено през октомври 2023 г. Но тогава медиите бяха уведомени само за нередности около един нов герой - Константин Сулев от СРП. Беше съобщено, че той е обвинен в длъжностно престъпление, защото пет месеца по-рано е повдигнал незаконно обвинение срещу Петьо Петров - Еврото. Засега Сулев остава единственият обвиняем във връзка с тези задкулисни събития от миналата пролет. През октомври прокуратурата не огласи нищо от останалите притеснителни подробности по случая.

Те станаха известни едва в понеделник, 19 февруари 2024 г., когато беше публикувано цялото постановление на Йордан Петров. Тук отново е важно кое след кое се прави.

Постановлението излезе точно след като в събота разследващият сайт BIRD публикува протоколи от разпити на свидетели от делото срещу Еврото, които уличават Сарафов в корупция. И след като бившият вътрешен министър Бойко Рашков прочете извадки от същите протоколи в праймтайма на Нова телевизия в неделя.

Писмо и „по-особени отношения"

Преди да продължим с постановлението, да се върнем за малко назад - към май 2023 г. Помните ли, че тогава се появи аудиозапис от разговор на Гешев с Йордан Стоев, член на ВСС? Самият Гешев беше пуснал на медиите този запис - като доказателство, че „политическият боклук“ иска да овладее прокуратурата, като го махне от поста му. Впоследствие именно тази реплика стана и формално основание за уволнението на бившия главен прокурор.

В записа Гешев и Стоев коментират влиянието на „Банкята“ (очевидно става дума за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който живее в Банкя) върху процесите, сложили край на кариерата на Гешев - те започват с взрива до кортежа на бившия главен прокурор на 1 май 2023 г. и водят до уволнението му по-малко от два месеца след това. Към днешна дата Гешев вече нееднократно е казвал, че подозира Бойко Борисов за всичко това.

А сега да видим какво пише в постановлението на СГП, обявено в понеделник, 19 февруари. То започва с разкритието, че лично Гешев е направил онзи запис на разговора си с члена на ВСС Йордан Стоев.

Едва сега обаче става известно, че от записа с Гешев и Стоев са били изрязани около десет минути. В тях се говори за това как бившият главен прокурор подозира, че Петьо Еврото е писал писмото, с което е бил заплашен да се оттегли от поста си. Тази версия беше лансирана и от бившата съпруга на Еврото Любена Павлова.

Според прокурор Петров, който е автор на документа, Гешев е изтрил тази част от записа „с цел никой да не заподозре, че главният прокурор има по-особени отношения с лицето Петьо Петров“.

Всъщност Еврото, Гешев и Сарафов се познават още от битността си на следователи. Първите двама са се засекли в Столичната следствена служба (ССлС), а третият стана заместник на главния прокурор Сотир Цацаров и през 2017 г. оглави Националната следствена служба (НСлС). Именно Цацаров назначи Еврото начело на столичното следствие, след като оглави прокуратурата в края на 2012 г.

В началото на следователската си кариера Еврото се засича в следствието и със сегашния председател на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. През годините той нееднократно е свързван от магистрати със задкулисно влияние в съдебната система, но нито прокуратурата, нито ВСС са констатирали нещо конкретно.

През юни 2020 г. Еврото беше осветен от разследване на Антикорупционния фонд (АКФ) като основен герой в аферата „Осемте джуджета“. По онова време Гешев неглижира случая, отбелязвайки подигравателно, че „прокуратурата не се притеснява да проверява всичко, което фигурира в медиите, независимо дали са 8 джуджета, 10 малки негърчета, някакви други комикси“.

Как започва делото срещу Еврото

Три години по-късно обаче идва пролетта на 2023 г. и ситуацията е променена. ГЕРБ и ДПС вече са се обявили за оставката му, а Сарафов публично го атакува. В постановлението на СГП пише, че на 29 май 2023 г. Гешев е извикал тогавашната районна прокурорка на София Невена Зартова и е наредил да се погне Еврото.

Това е трябвало да стане толкова тайно, че се е наложило началничката на кабинета му Габриела Ненкова да вземе харддиска със записите от охранителните камери в коридора пред офиса му.

След това Зартова се е „самосезирала“ по публикацията със снимките на Еврото и Сарафов в сайта на АКФ, „осъзнавайки, че няма законен повод, респективно информация за извършено престъпление от компетентността на СРП“.

Ето какво пише в постановлението: „Може да се обоснове в достатъчна степен, че разследвано лице още към началото на производството е бил Борислав Сарафов - директор на НСлС и заместник по право на главния прокурор. (...) Публикацията е насочена срещу магистрати и дори конкретно [срещу] Борислав Сарафов, а не толкова срещу П. Петров [Еврото]“.

В документа се посочва, че случаят е бил разпределен на прокурорите Йордан Стоянов и Валентин Видов, а в ранните часове на следващия ден към тях били добавени и колегите им Георги Иванов и Константин Сулев.
От постановлението на СГП става ясно, че те са разпределени след 2.00 часа сутринта на 30 май 2023 г., което не е обичайна практика.

Видов образува дело за принуда и за незаконни записи. Това е и първата формулировка на делото срещу Еврото, която впоследствие беше отменена като незаконна.

Веднага след това Стоянов иска ДАНС да започне да прилага специални разузнавателни средства (СРС) в условията на неотложност. Първият разпит по случая е на Любена Павлова. Тя уличава като съучастници на бившия си съпруг Еврото, Борислав Сарафов и бившата градска прокурорка на София Емилия Русинова. Казва и това, че те са получавали от Еврото „възнаграждение, което варирало - 20 000, 30 000, 50 000 до 100 000 лева“.

Павлова свидетелства още, че всички срещи на бившия ѝ мъж с магистрати в ресторант „Осемте джуджета“ са били заснемани и че той е пазил записите на различни адреси. Тя посочва и адресите. Павлова е разпитана общо три пъти.

Междувременно делото е пратено в Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) в МВР и е планирана акция по ареста на Еврото. Именно при тази акция стана ясно, че Петьо Петров е изчезнал. Оттогава той е в неизвестност.

„Пълен съпорт“ от Апелативната прокуратура и ВКП

Успоредно с това, Гешев разпорежда Ваня Стефанова от Върховната касационна прокуратура (ВКП) да нареди на заместник апелативната прокурорка на София Даниела Димитрова да окаже „пълен съпорт“. Същият израз стана популярен от разказа на Васил Божков как е бил изнудван от ГЕРБ, за да се облагодетелства хазартният му бизнес.

Впоследствие делото срещу Еврото, образувано в СРП, е било взето на специален надзор от ВКП по лично разпореждане на Гешев.

Върховната прокуратура е на пряко подчинение на главния прокурор и се намира на четвъртия етаж в Съдебната палата в София, на който е и неговият кабинет.

Последвало е искане от прокурор Сулев до Софийския градски съд (СГС) подслушванията по случая да бъдат разрешени, но съдът е отказал.

„В акта на СГС било изрично посочено, че описанието на обстоятелствата навежда на извършени престъпления от чужда компетентност“, пише прокурор Петров от СГП в своето постановление.

Следващият епизод от разследването е арестът на Кристиян Христов, на когото са прехвърлени активи от основния потърпевш в аферата „Осемте джуджета“ - Илия Златанов. Той е набелязан за разпит на 30 май 2023 г., но на следващия ден се оказва, че ще дава пресконференция в Българската телеграфна агенция (БТА).

„По това време в ГДБОП настанала суматоха поради това, че имало разпореждане от СРП К. Христов да бъде задържан преди да даде интервю в БТА и не трябвало да бъде допускан в студиото“, разкрива сега постановлението на градската прокуратура.

Христов действително беше задържан от цивилни служители на ГДБОП пред БТА. На следващия ден той е разпитан като свидетел, но ситуацията му се променя, след като споменава в показанията си Гешев.

„След като започнал да дава показания срещу И. Гешев, около 17.00 ч. прок. Сулев се обадил на водещия разпита разследващ полицай и ѝ казал, че качеството на К. Христов се сменя и ще му бъде повдигнато обвинение“, посочва СГП.

Това съвпада с прессъобщение на прокуратурата от 3 юни 2023 г., че Христов в обвинен за това, че незаконно е записвал срещи на Петьо Еврото.

Тайни свидетели и секретни материали

Междувременно лично Зартова осигурява двама тайни свидетели, които разкриват още имена на магистрати, свързани с аферата „Осемте джуджета“. Сред тях е и осветеният в разследването на АКФ Димитър Франтишек Петров.

Разпитан е и бившият съсобственик на охранителната фирма „Делта гард“ Димитър Спасов, познат като Митко Каратиста. Незаконни действия на негови служители също бяха осветени от АКФ. Спасов добавя към близките до Еврото и сегашния градски прокурор на София Илиана Кирилова. Потвърждава, че е виждал в „Осемте джуджета“ и Сарафов.

На 9 юни 2023 г. Софийската районна прокуратура изпраща „всички секретни материали и веществени доказателства“ на Върховния касационен съд (ВКС). Той администрира всички сигнали по новосъздадения механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му.

„Всички секретни материали и [веществени доказателства] по делото били изпратени целенасочено на ВКС, а не на СГП. Понастоящем същите са изпратени от ВКС на СГП по искане на наблюдаващия прокурор“, пише Йордан Петров от градската прокуратура.

В постановлението му не се конкретизира какво съдържат въпросните доказателства, но в показанията по делото се коментират записи на срещи на Петьо Еврото с действащи високопоставени прокурори.
От постановлението не става ясно и какво се е случило с тези доказателства, след като са изпратени от ВКС на СГП.

„Свободна Европа“ изпрати въпроси по този повод до ВКС, но все още не е получила отговори от пресслужбата на съда.

Финалното заключение от постановлението на прокурор Йордан Петров е, че цялото дело в СРП е водено тенденциозно по предварително зададена от Гешев посока, въпреки че тази прокуратура не е била компетентна да разследва подобни престъпления.

На фона на тези констатации обаче, обвинения са повдигнати единствено на прокурор Сулев - заради повдигнато от него незаконно обвинение на Петьо Петров за принуда и незаконни записи.

В момента Еврото се разследва единствено за незаконно придобити златни монети, иззети от Илия Златанов по аферата „Осемте джуджета“. Такова обвинение има и Любена Павлова.

„За действията на бившия главен прокурор И. Гешев произнасяне ще има по други производства“, пише още прокурор Йордан Петров, без да уточнява какви са тези „други производства“.
От постановлението му не става ясно и дали СГП разследва данните за влияние на Петьо Еврото над всички останали прокурори, различни от Сарафов.

Подозренията за евентуална незаконна дейност на настоящия временен главен прокурор пък са на вниманието на съдия Даниела Талева, която беше назначена временно за прокурор, който да разследва сигналите по новия механизъм. Тя вече отказа да образува разследване срещу Сарафов заради имотни сделки на негови близки.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини