Атлантическият океан ще образува огнен пръстен скоро в геоложки мащаб

Ново проучване, използващо усъвършенствани изчислителни модели, стига до вълнуваща прогноза за бъдещето на Атлантическия океан.

Изследователи предполагат, че зоната на субдукция, намираща се под Гибралтарския проток, ще се разшири още повече в Атлантическия океан, което може да доведе до появата на Атлантически огнен пръстен, подобен на известния вулканичен и сеизмичен пояс в Тихия океан.

Тази съществена геоложка промяна се очаква да настъпи "скоро" в геоложки мащаб, приблизително след 20 милиона години.

Цикълът на Уилсън

Концепцията за океаните като постоянна част от земната повърхност се оспорва от реалността на цикъла на Уилсън, който описва раждането, растежа и евентуалното затваряне на океанските басейни в продължение на стотици милиони години.

Самият Атлантически океан, образуван от разпадането на суперконтинента Пангея преди около 180 милиона години, е предопределен да следва този цикъл и в крайна сметка да се затвори. Средиземно море е остатък от някогашния огромен океан Тетис, който се е намирал между Африка и Евразия.

Топографията на дъното на Атлантическия океан между 0° и 50° север. Червените и жълтите цветове показват по-малко от 2000 m дълбочина; зелено по-малко от 3000 м; синьо 4000 m до 5000 m; и лилаво над 6000 m. Кредит: NASA/CNES http://topex.ucsd.edu/marine_topo/jpg_images/topo8.jpg

Инвазия на субдукцията

За да може Атлантическият океан да премине от разширяване към затваряне, трябва да се появят нови зони на субдукция, където една тектонска плоча се потапя под друга. Образуването на субдукционни зони обаче е сложен процес поради огромната здравина на тектонските плочи.

Потенциално решение на този "парадокс" е миграцията на субдукционни зони от по-стари, свиващи се океани, като Средиземноморския, към по-млади басейни, като Атлантическия - процес, наречен "субдукционна инвазия".

Източник: nauka.offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини