Българската аграрна камара се разграничи от продължаващите протести

Българската аграрна камара се разграничи от продължаващите протести. От ръководството й заявиха, че разцепление в организацията няма.

Разцепление в Българската аграрна камара /БАК/ няма. Продължаваме да бъдем единни и да отстояваме исканията на нашите членове, зад които стоят над 10 хиляди земеделски производители, уверяват в прессъобщение от там.

Като отговорна институция, ние защитаваме интересите на всички земеделски производители. Ескалирането на протести вместо конструктивни разговори в ситуация на предстояща ротация в изпълнителната власт, придава политически нюанс и преследване на лични цели, от което БАК категорично се разграничава.

От Камарата обобщоват още, че организациите, които продължават протестите, са с неизвестна членска маса, за разлика от Българската аграрна камара. Затова от организацията настояват правителството да приема закон за браншовите организации и аграрната камара. Целта е да се изсветлят и легитимират всички структури в аграрния сектор.

„До този момент представителят на Националната асоциация на картофопроизводителите /НАК/ не е депозирал в БАК решение на УС на НАК, което да е в противоречие с нашето становище по отношение на водените преговори и подготвяното споразумение с правителството. Българската аграрна камара приема продължаването на протестите като ПР акция, която обслужва политически цели и призовава земеделските производители да не се поддават на внушения, които целят решаването на лични, а не браншови проблеми. БАК ще продължи да бъде равностоен институционален партньор и ще работи единствено за защита на интересите на българските земеделски производители“, се казва още в съобщението.

Днес се очаква подписването на меморандум, който да удовлетвори искането на протестите от тази седмица. Те бяха прекратени със споразумение с властта в петък. Въпреки това обаче в събота членове на Национална асоциация на картофопроизводителите и Обединени български земеделци отново излязоха на пътя, за да изразят недоволството си от взетите решения.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ас
    Аскоо
    0 0
    06:45, 12 фев 2024
    От БАК искат "изсветляване, организиране, легитимиране " и прочие, а в цялата статия не видях едно име !?!?! Кой от БАК си е изказал мнението? Разбира се , че има политически елемент в протеста!
    Липсата на национална ПОЛИТИКА в този и много други сектори е проблемът !
    Лошото е, че вътре успяват да ги пробият и разделят
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини