Защо България иска еврото: Асен Василев пред „Ди Велт“

Въвеждането на еврото ще пести на България средства, казва финансовият министър Асен Василев в обширно интервю за вестник „Ди Велт“ и изразява оптимизъм, че от 2025-а страната ще е член на еврозоната. Ето по-важното.

Защо България иска да въведе еврото? В отговор на този въпрос на „Ди Велт“ финансовият министър Асен Василев казва, че присъединяването на България към еврозоната е закъсняло. Той посочва, че левът още от 1997 година е вързан за германската марка, а от 2007 година - с еврото. Това означава, че Европейската централна банка от години определя индиректно българската парична политика. „Но ние не присъстваме, когато се взимат решенията. От тази гледна точка с присъединяването на България към еврозоната ще си възвърнем в определена степен контрола върху нашата валута“, обяснява Василев.

Въвеждането на еврото ще пести на България пари

Той обаче допълва, че основният мотив е друг – чрез въвеждането на еврото българската икономика ще пести много средства, тъй като 60 процента от търговията на страната е с други европейски държави, а заради различните валути разходите за извършването на транзакциите са високи. Според изчисленията на Василев става дума за един милиард евро или един процент от българския БВП.

Пред германското издание Асен Василев изразява оптимизма си, че от първи януари 2025 година България ще е в еврозоната и изтъква аргументи като този, че задлъжнялостта на страната от 22% е втората най-ниска в целия ЕС и далеч под максимално допустимото ниво от 60 на сто. България няма проблем и с определената в Маастрихтските критерии цел от три процента дефицит. Пред „Тагесшпигел“ Василев казва, че 2023 година е приключена с дефицит от 2,2 процента.

Инфлацията в България

Все пак проблем има, не крие финансовият министър пред германското издание и посочва твърде високата инфлация от пет процента. Но и в това отношение той проявява оптимизъм. Прогнозата на министъра е, че през юни или най-късно през септември инфлацията ще слезе до изискваното ниво. Както посочва „Ди Велт“ - в момента то е 2,5 процента. А както отбелязва Василев в „Тагесшпигел“ - инфлацията в България спада по-бързо, отколкото в другите европейски страни, затова вероятно критерият ще бъде покрит още тази година.

Министър Василев заявява през германското издание, че не вижда никакви причини да се отлага повече присъединяването на България към еврозоната– банките са готови и в технологичен план, а новите евромонети са в процес на изработване. Допитванията сочат, че повечето българи подкрепят присъединяването на България към еврозоната, казва още Асен Василев. А поддръжката от страна на икономиката е още по-голяма.

България отдавна изпълнява критериите за прием в еврозоната     Снимка: Wolfilser/Zoonar/picture alliance

Пред „Тагесшпигел“ министърът изтъква, че цялата икономика на България де факто работи с евро, което се вижда в различни сфери, включително при сделките с недвижими имоти. Освен това голяма част от българите получават доходи в евро и имат сметки в евро. С други думи общата европейска валута нито е нещо застрашително, нито нещо непознато. Василев отговаря и на едно широко изтъквано опасение, като казва, че присъединяването на Хърватия към еврозоната е показало, че поскъпването там е било едва 0,2 – 0,3 процента.

Политическа нестабилност и корупция

А какво влияние могат да окажат политическата нестабилност в България, където бяха проведени пет парламентарни избора в рамките на пет години, и темите за прането на пари и корупцията? Финансовият министър казва пред „Ди Велт“, че през последните години България въпреки всичко е успяла да задържи дефицита под три процента.

А по отношение на борбата срещу корупцията той изтъква: „Правомощията на Антикорупционната комисия и на главния прокурор бяха разширени значително. Пред набелязаните от правителството мерки за борба с корупцията вече няма никакви пречки“. Пред „Тагесшпигел“ министърът споделя и очакванията си да се разшири сферата на действие на разследващите органи - за да бъдат те в състояние да проследяват комплексни транзакции през повече страни.

В името на икономическата стабилност на България през следващите години според Василев е необходимо да бъдат повишени заплатите – включително и поради това, че над един милион българи са заминали за чужбина, защото там печелят повече. Същевременно данните сочат, че през 2022 година за първи път хората, върнали се в България от Европа, са повече от заминалите.

Слабости на еврото?

Асен Василев коментира и темата за слабостите на еврото: „Решаващо за бъдещето на еврото, според мен, ще е дали всички заедно ще успеем да повишим конкурентоспособността на европейската икономика като цяло. Трябва да се сложи ред в Европа в енергиен план – защото не може в Европа енергийните разходи да са трайно по-високи от тези в САЩ или в Китай. Това е сериозен проблем, който се отразява и на съвместната валута“.

Затова препоръката на Василев е за комбинация от технологии и енергийни източници, които да осигурят конкурентоспособността в дългосрочен план. Той посочва, че България инвестира много във фотоволтаиката и във вятърната енергия, в нови водни централи, както и в ядрени.

Министърът казва пред германското издание, че другият фактор за бъдещето на еврото е регулацията на трудовия пазар. Поясненията, които Василев дава по този повод, са следните: „През последните 10-15 години Европа допусна неконтролирана миграция – за разлика от Канада или Австралия. И в Европа миграцията трябва да е по-тясно обвързана с това, от което имат нужда работодателите. Ние търсим най-вече хора, които се интегрират в обществото, плащат данъци и могат да работят“.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини