Основното училище „Иван Вазов“ в село Извор е в списъка на защитените училища и няма да се закрива, каза министър Галин Цоков

Основното училище „Иван Вазов“ в село Извор, в община Радомир, област Перник, е в списъка на защитените училища, който е приет през тази учебна година. В началото на 2024 г. Министерският съвет гласува този списък, каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков във времето за парламентарния контрол в отговор на въпрос от депутатите Ивайло Папов и Димо Дренчев относно възможно закриване на Основното училище „Иван Вазов“ в село Извор, в община Радомир, област Перник.

До момента в Министерството на образованието и науката (МОН) няма постъпили такива искания от страна на общинския съвет за закриване на това училище, съобщи министърът. Той добави, че по време на общественото обсъждане е имало предложения, тъй като за защитените училища има определени изисквания, критерии, и в рамките на обществените обсъждания е получена подкрепа от местната общност, включително и от общинския съвет за необходимостта от това училище. Ние напълно се съобразихме с тях и затова училището в село Извор присъства в списъка на защитените училища в България - под номер 136. Това означава, че през тази учебна година училището ще получи допълващия стандарт, свързан с неговото функциониране. Няма никаква опасност от закриване - напротив, на базата на този допълващ стандарт учителите в училището ще може да развиват различни и допълнителни дейности, и да работят по национални програми, обясни министър Галин Цоков.

Основното училище „Иван Вазов“ в село Извор ще остане да функционира и доколкото зависи от МОН, то ще продължи все така да дава качествено образование на децата в малките населени места, каквато е и грижата на образователното министерство, заяви министърът.

Той съобщи, че над 140 от училищата в цяла България са в списъка на защитените училища, както и малко повече детски градини, и групи в детски градини са в този списък на защитените образователни институции.

Ивайло Папов каза, че е доволен от отговора на образователния министър и не може да скрие радостта си, че се запазва едно училище, като отбеляза, че това е общо дело и не е само на народните представители. Това е добро за селището, знае се, че закриването на едно училище довежда до изчезването на населеното място. Надяваме се, че МОН все така ще брани дори и малките училища, дори и слетите паралелки. Надяваме се, че и списъкът със защитените училища може да се разшири, за да можем да предвидим законова инициатива и да не се закриват малки училища, заяви Папов.  

Както БТА писа на 19 януари т.г., в списъка на защитените детски градини и училища за учебната 2023/2024 година се включват 264 институции, реши тогава правителството. Те са в общини и области, където мрежата от детски градини и училища е оптимизирана, както и в райони с ниска гъстота на населението, гранични, планински и полупланински. При определянето им се отчита свързаността с пътната мрежа между отделните селища и особеностите на инфраструктурата, съобщи тогава пресцентърът МОН.

Сред образователните институции има 106 защитени детски градини и 158 защитени училища.

За защитена градина се определя тази, която, ако бъде закрита, най-малко осем деца в задължителна предучилищна възраст, ще пътуват на не по-малко от 14 километра, или пет деца в задължителна предучилищна възраст ще пътуват на не по-малко от 20 километра до най-близката друга детска градина или училище.

За защитено училище (от първи до седми клас) се определя това, което, ако бъде закрито или преобразувано, най-малко десет ученици ще трябва да пътуват на не по-малко от 20 километра, за да учат.

За защитено училище (от осми до десети клас) се определя училище, което при закриване или преобразуване, най-малко 15 ученици ще пътуват повече от 30 километра до най-близкото друго държавно или общинско училище, в което се провежда обучение в съответния клас.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини