Въпреки протестите КЗК даде зелена светлина за поглъщането на „Булсатком“

Въпреки предупрежденията за заформящ се монопол на пазара на телевизия и призива на „Продължаваме промяната“ към Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да не прибързва с решението, за да се направи по-задълбочен анализ и да се избере неин легитимен състав, регулаторът все пак допусна сделката за най-големия сателитен оператор у нас. КЗК допусна компанията „Юнайтед груп“ (United Group), която е собственик на „Виваком“, да засили позициите си на българския пазар като получи едноличен контрол върху дружеството на бизнесмена Спас Русев „Вива Корпорейт България“, „Булсатком“.

Решението е взето на заседанието на антимонополната комисия в четвъртък, научи Mediapool, в условията на протест на служителите на „Булсатком“, които също смятат, че поглъщането им от „Виваком“ ще създаде мастодонт на пазара.

Самата „Юнайтед груп“ и Комисията за защита на конкуренцията излязоха с позиции, че се оказва натиск на независим регулатор.

Какви са мотивите предстои да се разбере като бъде публикувано решението, но вече е ясно, че ще бъде обжалвано от другите два телекома - А1 и „Йеттел“, а е възможно и да породи поредни търкания между некоалиционните партньори във властта „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ. Сегашният състав на комисията е назначение на партията на Бойко Борисов, с когото Петков каза, че днес ще разговаря по темата „Булсатком“, но мачът засега изглежда свирен. Борисов обаче винаги може да излезе с аргумента, че КЗК е независим орган и не може да се влияе на решенията му.

Сделката, която сериозно ще пренареди телекомуникационния пазар у нас, срещна остра съпротива от другите два телекома.

Преди ден съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков призова настоящия състав КЗК да не взима решение по казуса, настоявайки да се изчака предстоящата подмяна на повечето регулатори.

United Group обявиха в позиция, че са „шокирани“ от изявлението му.

Кирил Петков „спекулира с бъдещото решение“ на КЗК по повод сделката. „Това е недопустима намеса от страна на политик в работата на независим административен орган“, се казва в позицията на собственика на „Виваком“.

„Г-н Петков коментира потенциалното бъдещо решение, основано на слухове и предположения, разпространявани в медиите. По този начин г-н Петков се опитва да повлияе на бъдещото решение на независимия регулатор. Това поведение нарушава българското законодателство и законодателството на ЕС“, заявява още United Group.

„В ЕС Европейската комисия винаги се е противопоставяла на всякакво политическо влияние при разглеждането на сливания и придобивания. Вярваме, че КЗК ще следва същия подход. Вярваме в независимостта на българските институции и в тяхната способност да се противопоставят на явната намеса на политически лидери“, пише още в изявлението на собственика на „Виваком“.

От КЗК също излязоха с позиция относно думите на Кирил Петков, че сделката трябва да се одобри от бъдещ неин нов състав. Комисията вижда в това опит за сериозна намеса в дейността ѝ и в независимото упражняване на правомощията ѝ. Според регулатора твърдения като тези на Петков „показват както непознаване на процедурите, в рамките на които КЗК работи, но и изразяват тенденциозна невярна оценка за дейността ѝ и изпълнението на правомощията ѝ.

Антимонополният орган отбелязва, че е напълно легитимен и разполага с необходимите гаранции за независимост, ресурси и правомощия, за да може да прилага ефективно правилата на конкуренция на Европейския съюз. Цитира също така, че „Законът за защита на конкуренцията изрично предвижда, че институцията следва да извършва правомощията си самостоятелно и безпристрастно, без право на намеса и даване на инструкции в работата ѝ от страна на всички органи на държавната и изпълнителната власт, местното самоуправление, и други“.

КЗК заявява още, че в хода на своите проучвания събира цялата необходима за анализа информация и на база на данните взема своите решения, които подлежат на обжалване и не са окончателни.

Срещу сделката вече се обявиха другите два телекомуникационни оператора. Преди време от А1 нарекоха „недопустимо арогантно“ намерението на собственика на „Виваком“ да придобие „Булсатком“, защото сливането би довело до създаването на играч, който държи около половината от телеком пазара у нас. От „Йеттел“ също са против сделката.

В четвъртък служители на „Булсатком“ от цялата страна излязоха на протест пред КЗК. Шествието е организирано от синдикалната секция „Съобщения“ към КТ „Подкрепа“ в компанията. Недоволството им е срещу придобиването на „Булсатком“ от „Виваком“, което по думите им ще „има пагубни последствия както върху съдбите на хората в компанията, която е един от големите работодатели в България, така и върху потребителите и целия телекомуникационен пазар в страната“.

 

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Какъв независим орган е КЗК? Това са глупости.Това са едни много корумпирани хора които срещу заплащане ще направят каквото се иска от тях.Те са назначени от Бойко.Бойко е взел едни много пари и не иска да ги връща. Независими трябвало да бъдат КЗК и политиците трябвало да не им влияят.Точно така трябва да бъде, ОБАЧЕ ако са купени какво правим? Всичките тия от КЗК трябва да се разследват веднага и Бойко също.Отдавна се знае че на Бойко не му е мястото в политиката.Дори Дилян Пеевски каза че няма защо да се бърза, само Бойко каза че били независим орган, голям смях.То се видя че искат час по скоро да приключат сделката докато не са сменени хората в КЗК на които отдавна е изтекъл мандата.Трябва да си сляп за да не виждаш какъв мастодонт става собственика на ВИВАКОМ, която притежава 60% дял от пазара и освен това притежава и НОВА груп! Руски пари ужаваеми зрители ....
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини