Всички говорят за: Габриел Атал, най-младият министър-председател на Франция

Изображение 1 от 6

    По-рано този месец се състоя важна рокада във френското правителство: премиерът Елизабет Борн подаде оставка, а Еманюел Макрон назначи на поста бившия министър на образованието, 34-годишния Габриел Атал.

    Мосю Атал е известен като енергичен и решителен политик, свързван с иновации, които предизвикаха смесени реакции у много французи: например забраната на традиционното мюсюлманско облекло в държавните училища. Сега всички говарят за Габриел като  продължение на тенденцията за млади политици и шанс за Макрон отново да победи основния си политически опонент Марин Льо Пен. Освен всичко друго, Атал е открит гей и любител на луксозната мода. Да видим кой всъщност е Габриел Атал, най-младият премиер на Франция в историята, и защо Макрон, най-младият президент на Франция, заложи на него.

    Много популярен

    Оставката на Елизабет Борн беше неизбежна - рейтингът й падна много (в началото на януари бе едва 23%), а самият факт, че заемаше поста министър-председател ядосваше французите. Именно тя пое отговорността за най-непопулярните решения на правителството - например повишаването на възрастта за пенсиониране (от 62 на 64 години).

    Борн беше заменен от Габриел Атал, който преди това оглавяваше Министерството на образованието. Известен като решителен и смел политик, Габрел е харесван от мнозинството французи. Смята се, че този факт е сред основните причини за назначаването му: както каза вицепрезидентът на Републиканската партия Франсоа-Ксавие Белами, Атал стана министър-председател „не заради идеи, а заради рейтинги“.

    Младият политик стана особено популярен по време на пандемията от коронавирус: редовни появявания по телевизията със съобщения за предприетите от правителството мерки, го вкараха в абсолютно всеки френски дом, а и мосю Атал определено умее да артикулира, вкл. оправдавайки решенията на Макрон по пандемичния въпрос. В същото време много анализатори наричат ​​идеята на Макрон да го назначи на най-високия министерски пост „твърде смело решение“, а и открити противници на назначаването му не липсват. И все пак, именно Атал влезе в историята като най-младият министър-председател на Франция и първият открит гей на този пост.


    Елизабет Борн

    Семейство

    Габриел Атал е роден на 16 март 1989 г. в предградията на Париж в семейството на адвоката и филмов продуцент Ив Атал, потомък на тунизийски евреи. Майката, Мари дьо Курис, е от семейство на бели емигранти, избягали от Одеса след революцията и Гражданската война. Бабата по бащина линия на майката, Мария Юриевна Майендорф, е родена в Киев в семейството на барон Юрий Майендорф и принцеса Наталия Долгорукова-Кримская, а един от пра-пра-дядовците на майката на Габриел Атал е генерал Дмитрий Владимирович Голицин. Майката на Атал е православна християнка и отглежда сина си в съответните традиции.


    Габриел Атал с майка си

    Габриел учи в Елзаското училище, едно от най-престижните частни образователни институции в Париж, а по-късно завършва Института за политически изследвания със степен по публична администрация и започва политическата си кариера като член на Социалистическата партия, към която се присъединява на 17 години.

    Стремглава политическа кариера

    Бъдещият премиер стига до решението да направи политическа кариера, след като на 13-годишна възраст участва в митинги през 2002 г. срещу обвинения в национализъм Жан-Мари льо Пен (баща на Марин льо Пен - бел.ред.). и подбуждане на расова омраза и оправдаване на Холокоста. Пет години по-късно се присъединява към социалистическата партия.

    На президентските избори през 2007 г. подкрепя Сеголен Роаял, а през 2017 г. - Макрон. По това време преминава към друга партия, „Напред“, и скоро става неин официален представител.

    През 2018 г. Атал е назначен за държавен секретар на Министерството на образованието, а през 2023 г. става министър на националното образование. На този пост той веднага прави няколко решителни нововъведения, като например забраната държавни образователни институции да се посещават в мюсюлмански дрехи - абая. Освен това активно се бори срещу тормоза в училище, тъй като като тийнейджър самият той е жертва на явлението, което силно му повлиява. Според Атал, в самото начало на интернет ерата, съучениците му правят блог, в който обсъждат външния вид на Атал и неговата сексуална ориентация. Габриел дълго не споделя на никого за тормоза. Вече политик, Атал казва, че много деца са изправени пред необходимостта да сменят училище поради тормоз и борбата с това трябва да бъде основен приоритет на съответното ведомство.


    Габриел с деца

    Габриел Атал пое поста министър-председател на 9 януари. Скоро след това бившият генерален секретар на президентската партия Ренесанс, Стефан Сежурне, с когото Атал е имал интимна връзка, пое поста външен министър. Срещу двамата не се появиха обвинения в покровителство: всички отдават назначенията на факта, че френският президент държи хората във външно министерство да са му абсолютно лоялни.

    В Русия назначаването на Атал бе широко дискутирано, в известна степен заради произхода, а и поради сексуалните предпочитания на младия мъж: „Постът на министър-председател беше зает от Габриел Атал - бившият любовник, както се твърди, на ръководителя на партията на Еманюел Макрон, Стефан Сежурне. Атал пък назначи друг свой бивш партньор за министър на външните работи. Без думи“, се чу в коментарно студио на Канал 1. И още: „Бързият кариерен растеж на Атал започна през 2016 г., когато той се присъедини към партията на Макрон. Между другото, Атал е в граждански брак с нейния лидер - и двамата са открити гейове."
    Руски журналисти подозират и самия Макрон в хомосексуализъм. Така в предаването „Новини на седмицата“ водещият, прокремълският журналист Дмитрий Кисельов отбеляза, че „силната страна“ на Атал е, че „Макрон отдавна го харесва“ и „дори донякъде прилича“ на него. Той също така коментира връзката със Sejournet, която те „прекъснаха в навечерието на назначаването“. Журналистите обаче не споменават роднинството на Атал със семейство Голицин.

    Личен живот

    Говори се, че премиерът е имал връзка с популярната френска певица Джойс Джонатан, когато и двамата са били тийнейджъри. Джойс е известна като първата певица във Франция, станала известна благодарение на интернет. Самата тя не отрича аферата с Атал, но казва, че всичко е било напълно невинно и връзката е била изключително платонична. През 2018 г. бившият съученик на Атал Хуан Бранко разказва на репортери за хомосексуалността на Атал. След това самият той призна публично, но призова да не се обсъждат личните въпроси и да се съди за политиците по работата им, а не по това с кого спят.

    Какво казват за Габриел Атал

    Пресата отбелязва решимостта на Атал и огромните му планове за „обновяване“ на Франция, желанието да я направи „независима в рамките на мощна Европа“. Веднага след назначаването си той е изключително активен, с най-малко седем работни пътувания из страната, включително в северна Франция до засегнатите от наводнения населени места.

    Атал активно ръководи много по-опитни от него министри и постоянно казва, че „очаква от тях действия, действия и още действия, резултати, резултати и още резултати“, тъй като французите „няма да простят бездействието и небрежност“, отбелязвайки още, че възнамерява да „настъпи газта“.

    Мнозина смятат, че той има шанс. „Красив, млад, чаровен, популярен, силен, Атал несъмнено е модел за подражание“, пише BBC.

    По време на пандемията от коронавирус, когато Атал често се появяваше по телевизията, той получи друг прякор: „вербален снайперист“. Остроумен, с бърза мисъл и отлична реакция при провокация, той бързо спечели масовата публика. Проучванията сочат, че всеки втори французин одобрява Габриел Атал.

    Атал често е наричан от френските медии „оръжието срещу Бардела“ 28-годишният Джордан Бардела ще оглави листата на партията на Льо Пен на изборите за Европейски парламент през юни, като се твърди, че продължава тенденцията за все по-ниска възраст на политиците. Интересното е, че тази тенденция е характерна за много европейски страни, въпреки че невинаги се радва на подкрепа. Например бившият министър-председател на Финландия Сана Марин, която беше и най-младата на поста си, често се сблъскваше с критики и попадаше в скандали: бе остро съдена за купони (след което се наложи да се подложи на тест за наркотици) и носенето на твърде разголени тоалети .

    Новият премиер беше похвален и във френския Vogue - колегита са категорични, че той ще „вдъхне нов живот на френската политика“, вкл. заради умението му да се облича добре. Неговите отлични тъмносини костюми са визитната му картичка.

    Но в част от европейските медии се среща скептицизъм. Атал е наричан „православен гей“ и „галеник на властта“. По отношение на религиозните си убеждения, самият Атал по-скоро се „смята за атеист“. Какво и как ще се случи с кариерата на най-младия министър-председател на Франция предстои да видим.

     

    Източник: viewsofia.com

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини