„Палестинците не са мой враг, те са мои съседи“

„Войната в Газа няма как да разреши конфликта с палестинците. Те са мои съседи, а не врагове“, казва майор от израелската армия, който е воювал в Газа. И настоява, че е крайно време да се говори за мир - без Нетаняху.

Нир Авишай Коен се завръща от военните действия в Газа като майор от запаса, след като е участвал в тях близо 3 месеца. В профила си в Instagram той пише: „Моля се тази ужасяваща война да приключи. И най-силната армия в света не може да защити страната, така както би могъл мирът“. След тези публикации му се наложило да понесе много обиди и заплахи за живота. Оттогава е станал по-предпазлив, особено когато излиза навън. „Често нося оръжие с мен, защото се страхувам, че някой може да ме нападне“, споделя той пред германската обществено-правна медия АРД .

„Казвам онова, което трябва да кажа"

Но въпреки всичко той не спира да публикува. „Казвам онова, което трябва да кажа. Осъзнавам, че съм изложен на определен риск, но правя онова, което съм длъжен да направя.“ Преди малко повече от година излезе книгата на Коен с провокативното заглавие „Обичайте Израел, подкрепяйте Палестина“. Но той не е просто пацифист.

„След ужасното клане на Хамас, започнало на 7 октомври, Израел нямаше избор освен да започне тази война“, казва Нир, но смята, че е било възможно войната да бъде избегната. „Можехме да намерим решение с Палестинската автономия още преди 7 октомври. След това вече нямахме избор“, казва той и добавя: „Все пак е крайно време тази война да приключи. Всеки ден си мисля, че тя не ни води наникъде и струва твърде много кръв и на двете страни“.

Възможно е майорът отново да бъде призован като командир в пехотната си част. Дотогава обаче Коен ще продължава да апелира за край на войната. Той самият помага и да се организират протести срещу военните действия.

Част от малцинството

43-годишният мъж осъзнава добре, че все още е част от малцинство в израелското общество. Въпреки това казва, че все повече негови съграждани искат войната да приключи, а премиерът Бенямин Нетаняху най-накрая да поеме своята отговорност. „Нетаняху знае, че когато тази война свърши, политическата му кариера ще приключи. Така че от негова гледна точка тази война може да продължава вечно“, коментира Коен.

„Все повече хора осъзнават, че войната напоследък стана политическа - в нея вече става въпрос за оцеляването на Нетаняху, а не за отбраната на Израел или за освобождаването на заложниците. Войниците, които в момента се бият в Газа, не се борят за защитата на Израел, те защитават политическата кариера на Нетаняху“, казва майорът.

Нир Коен се надява най-вече на натиск отвън, от САЩ или Германия, за да започне да се мисли за мирно решение. „Войната не е решение. Трайното решение е мирно споразумение между нас и палестинците, но не и с Хамас“.

Какъв е пътят напред?

„Палестинците не са мой враг, те са мои съседи“, казва Коен. Според него единственият път, който води напред, е решението за двете държави. „Звучи абсурдно, но аз наистина се надявам, че тази война ще доведе до мир между нас и палестинците“.

През последните дни Нетаняху многократно даде да се разбере, че няма намерение да сключва мир – поне докато той е начело е начело на държавата. Затова, според Коен, Израел има нужда от ново правителство. Разбира се, Хамас също трябва да бъде прогонен от властта в ивицата Газа. „С Хамас, но и с Нетаняху мир не може да има.“ Коен иска да продължи да се бори и за двете неща. По улиците на Израел, а ако е необходимо – дори и в ивицата Газа.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини