Безпрецедентна опасност: Северна Корея се готви за война?

Ситуацията на Корейския полуостров е най-опасната за последните десетилетия. Заплахите на Пхенян срещу Южна Корея и САЩ са по-остри от всякога. Анализатори твърдят, че Ким Чен Ун е взел стратегическо решение за война.

В неделя, на 14 януари, Северна Корея обяви, че е извършила успешно изпитание на балистична ракета със среден обсег с хиперзвукова бойна глава. Политически анализатори смятат, че действията и реториката на Пхенян вече излизат извън рутинните празни заплахи и самохвалство, затова те предупреждават за безпрецедентно висока опасност от война на Корейския полуостров.

Ядрен арсенал, изпитания на балистични ракети и нови спътници

Лидерът на КНДР Ким Чен Ун завърши 2023 година с пламенна програмна реч пред пленума на ЦК. В нея се отказа от възможността за мирно обединение с Южна Корея и определи отношенията между Пхенян и Сеул като отношения „между две враждебни и воюващи страни“. Същевременно той призова към максимално разширяване на ядрения арсенал на Северна Корея, активизиране на изпитанията на балистични ракети и обеща да бъдат пуснати три нови разузнавателни спътника.

В своето слово той обвини Южна Корея и САЩ в „безразсъдни стъпки“ по подготовката за „нахлуване“ на Север и предупреди, че „войната на Корейския полуостров може да избухне всеки момент“. През 2023 година КНДР изстреля рекордно количество ракети, включително една междуконтинентална балистична ракета с ядрена бойна глава, която може да достигне до всяка точка от континенталната територия на САЩ.

В края на миналата година Пхенян изстреля и ракета, извела в орбита спътник, който ще доставя и анализира снимки на военни обекти от Космоса. На шести януари Южна Корея съобщи, че северната ѝ съседка е изстреляла не по-малко от 60 артилерийски снаряда, паднали до морската граница на западното крайбрежие на острова. А през декември Международната агенция по атомна енергия обяви, че Корея има и втори ядрен реактор, който би могъл да бъде използван от Пхенян за производството на ядрено гориво за военни цели.

Ситуацията на Корейския полуостров е крайно опасна

На 13 януари сайтът 38 North, който следи ситуацията в Северна Корея и принадлежи на вашингтонския аналитичен център „Стимсън“, излезе с предупреждението, че последните действия и изказвания на Ким Чен Ун излизат от рамките на типичните за Пхенян празни заплахи и самохвалство. Авторите на статията Робърт Карлин и Зигфрид Хекер споделят и мнението, че сегашната ситуация на Корейския полуостров е „по-опасна от когато и да било от началото на юни 1950“, когато започна Корейската война.

„Може да звучи твърде драматично, но ние смятаме, че Ким Чен Ун е взел стратегическото решение да започне война – също като дядо си през 1950 година. Не знаем кога и как Ким смята да натисне спусъка, но опасността вече е далеч отвъд пределите на рутинните предупреждения от Вашингтон, Сеул и Токио, с които те осъждат „провокациите на Пхенян“. Не смятаме, че темата за подготвяща се война, появила се в севернокорейските медии от началото на миналата година, е типична проява на празни заплахи“, пишат авторите.

Тяхното предупреждение се основава на това, че севернокорейските власти са стигнали до извода за невъзможност да постигнат предишната си цел - „нормализация“ на отношенията със САЩ. Карлин и Хекер твърдят, че тази цел е била от изключителна  важност за Северна Корея и е била в основата на стратегическото мислене на Ким. Анализаторите са на мнението, че сега Пхенян „изцяло се е отказал от тази цел, което из основи е променило стратегическия ландшафт в Корея и региона“.

Действа ли Северна Корея рационално

Други анализатори се отнасят скептично към предупрежденията, че Северна Корея се готви за война. „Призивите към въоръжаване не са нещо необичайно за Пхенян. Не бива да смятаме, че те нямат значение, но не бива и да мислим, че това означава война“, казва пред ДВ експертът по международни отношения професор Гарен Малой от Токийския университет „Дайто Бунка“. По неговите думи, безпокойство буди това, че „всеки признак за слабост на Запада“ в Близкия изток, в Украйна или другаде може да създаде у Ким Чен Ун впечатлението, че „това може да бъде уникална възможност за започване на война – твърде хубава, за да бъде изпусната“.

Друг експерт по международни отношения – доцент Рьо Хината-Ямагучи от Токийския университет, смята, че в момента рамките за военна авантюра не изглеждат благоприятни за Северна Корея. „Пхенян може да разчита на поддръжката на Москва и Пекин, но не вярва, че в случай на война ще му се притекат на помощ.“ Хината-Ямагучи добавя, че се опасява предимно от дрънкането на оръжия от страна на Пхенян, което може да доведе до „недоразумения и непреднамерени конфликти“.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Случаен виц

Последни новини