70 млн. лева дължи Лукойл Нефтохим на държавата за декември от разликите в петролните цени

Близо 70 млн лева (69 904 372) е вноската, която Лукойл Нефтохим трябва да внесе в държавата за месец декември по силата на влезлия в действие през ноември 2023 г. Закон за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт.

Размерът на месечната вноска се определя от министъра на икономиката и индустрията в срок до 15 – то число на текущия месец по формула, съгласно чл. 4, ал. 1 от закона. Данните се взимат от средномесечната цена за дадения месец на суров нефт сорт „Брент“ и тази на внесения у нас суров петрол с произход Русия.

От министерството на икономика уточняват, че вноската е върху нефтопродукти, произведени на територията на България от суров нефт с произход от Русия или изнесен от Русия за месец декември 2023 г. за количеството литра нефтопродукти, изведени от данъчен склад за месец декември, произведени от нефт с произход от Русия или изнесен от Русия, по подадени данни от Агенция „Митници“.

Тези 70 млн. лева се явяват разлика между цените на сорта Брент и руския Урал.

Целта на програмата е да допълни пакета от подкрепящи мерки на правителството, насочени към семействата с деца в България. С нейното изпълнение се очаква около 300 000 семейства с деца от уязвимите групи да получат компенсация в размер до 300 лв.

Средствата ще бъдат изплатени от Агенцията за социално подпомагане по служебен път на семейства, които в периода от 01.12.2023 г. до 29.02.2024 г. получават месечни помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст. Не е необходимо правоимащите семейства да подават заявления за получаването на компенсацията.

Семейните помощи за деца се отпускат с подоходен критерий, което гарантира, че с програмата на правителството ще бъдат подпомогнати домакинства, които изпитват затруднения да покрият нарасналите си разходи за транспорт.

Източник: ikj.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини