Какво да очакваме от четвърти сезон на “Истински детектив: тъмната страна”

Колкото и да не ни се вярва, от първи сезон на "Истински детектив" с Уди Харелсън и Матю Маконъхи изминаха 10 години. Режисьорът Кари Фукунага си беше свършил работата повече от добре и успехът на сериала беше направо безкомпромисен - все пак рейтинг от 91% одобрение от критиците и 86% от аудиторията в специализирания сайт за кино Rotten Tomatoes не е нещо, с което да се похвалят много продукции в нишата на "Истински детектив".

Съвсем логично беше година по-късно да се появи и следващ сезон - с напълно нов актьорски състав и сюжет. Но пък колкото и да се опитва да скочи до високопоставената летва, той се размина с успеха, получавайки 47% одобрение от критиците и едва 20% от публиката на споменатия вече сайт.

Преди трети сезон и опита за ново начало последва пауза от четири години. Големите очаквания на всички тогава бяха стоварени на плещите на носителя на Оскар Махершала Али, който влезе в главната роля. А надеждите бяха той да успее да повтори успеха на първи сезон. Е, и това не се случи, но пък опитът бе доста по-добър - 84% одобрение от критиците и 49% от аудиторията.

Така стигаме до наши дни и четвърти сезон, който носи името "Истински детектив: тъмната страна", чийто първи епизод от днес, 15 януари, е в HBO Max. И пет години след трети, нещата изглеждат наистина обещаващи. Главните роли са поверени на Джоди Фостър и Кали Рейс. Първата е детектив Лиз Денвърс, а втората - шериф Еванджелин Наваро.

За разлика от трети сезон, "Истински детектив: тъмната страна" няма две времеви линии, а само една - в настоящето, но пък миналото също играе важна роля. Запратени сме на края на света в Енис, Аляска, в последния ден от годината, в който слънцето изгрява.

И това съвсем не е случайно, защото освен мистиката около подобно нетипично за мнозинството хора на планетата природно явление, това време на годината отключва и поредица от странни събития. Като за начало цялата полиция е вдигната на крак заради необяснимото изчезване на осемте учени, които работят в местната изследователска станция "Тсалал".

Снимка 649289

Източник: HBO

От тях няма следа от дни, уликите за случилото се са оскъдни, а отправна точка как случаят може да бъде решен - няма. Зловеща улика обаче кара детектив Лиз Денвърс и шериф Еванджелин Наваро да заподозрат, че мистериозната смърт на учените може би е свързана със стар, неразкрит случай отпреди шест години.

Трудно, но разследването все пак тръгва в някаква посока, заплетено допълнително както от настъпилата полярна нощ и трудните отношения между местните жители на Енис, така и от демоните от миналото, с които Лиз Денвърс и Еванджелин Наваро се сблъскват отново.

Снимка 649286

Източник: HBO

Може ли да стане още по-сложно? Може. Защото към вече и без друго странните събития, на сцената се появява и ужасяваща легенда, в която местните вярват силно.

Ето така с щедра доза мистика, мрак, студ и съпътстващото ги настроение, "Истински детектив: тъмната страна" ни напомня много на първоизточника отпреди 10 години. Надяваме се, че успее да запази усещането и до края.

А и да не забравяме, че това е първият път, когато Джоди Фостър влиза в ролята на детектив - цели 33 години след "Мълчанието на агнетата", за който спечели и втория си Оскар. Сега остава да разберем дали и този път ще ѝ се получи толкова добре.

Първи епизод на "Истински детектив: тъмната страна" вече е в HBO Max.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини