Американски регулатор одобри първите борсово търгувани фондове за биткойни

Американската Федерална комисия за ценните книжа и фондовите борси (ФКЦКФБ) с неохота одобри първите борсово търгувани фондове (ETF) за биткойни, отбелязвайки, че продължава да изпитва дълбок скептицизъм относно криптовалутите и това решение не означава одобрение за биткойна, предаде Асошиейтед прес.

Комисията обяви, че е дала зелена светлина за 11 борсово търгувани фонда за биткойни, макар че изтичаше крайният срок само за една от процедурите. Според регулатора обаче по този начин ще се осигури конкуренция и „справедлива среда“.

Борсово търгуваните фондове за биткойни могат да отворят вратите към криптовалутите за много нови инвеститори, които не искат да предприемат допълнителните стъпки, свързани с покупка на самите биткойни.

Решението е голяма победа за Уолстрийт, най-вече за големи инвеститори като „БлекРок“ (BlackRock), „Фиделити“ (Fidelity) и „Инвеско“ (Invesco), които оказваха силен натиск комисията да одобри заявките им.

То е победа и за света на криптовалутите след близо две години на сътресения, довели до фалита на няколко криптоплатформи, най-известната сред които бе „Еф Ти Екс“ (FTX) през ноември 2022 година.

Борсово търгуваните фондове са инструменти, предлагащи лесен начин за инвестиции в активи или група активи като злато, високорискови облигации или биткойни, без да е необходимо закупуване на самите активи, уточнява АП.

Поддръжниците на биткойна се надяват, че по този начин криптовалутите ще навлязат по-дълбоко в масовите финанси. Борсово търгувани фондове могат да бъдат купени бързо чрез всяка брокерска къща и да се търгуват на фондовия пазар.

Одобрението на регулаторите се очакваше от няколко месеца и котировките на биткойна се повишиха с около 70 на сто от октомври на фона на надеждите за засилване на търсенето.

Цената на етера, втората по популярност криптовалута, също се повиши заради спекулации, че фондовите мениджъри ще създадат борсово търгувани фондове и около нея.

Въпреки одобрението курсът на биткойна тази сутрин върви надолу и към 8:39 часа българско време той отстъпи 0,20 на сто до 45 882,21 долара на платформата „Койндеск“. Етерът се търгува нагоре с 8,53 на сто до 2578,37 долара.

 

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини