Общо деветнадесет сурвакарски групи са заявили участие в Общинския маскараден фестивал "Сурова" в Брезник

Деветнадесет сурвакарски групи от област Перник ще вземат участие във фестивала „Сурова 2024“, който ще се проведе на 20 януари в Брезник, съобщиха от общинската администрация.

В тазгодишното издание, провеждащо се за деветнадесети път, отново гостуват групи от съседни общини. Това са маскирани от селата Мещица (общ. Перник), Извор и Дрен (общ. Радомир), Сирищник (общ. Ковачевци), гр. Земен, кварталите „Църква“ (община Перник) и „Върба“ (община Радомир). Седем населени места в Брезнишко и една гостуваща група от община Перник ще представят и детските си сурвакарски групи. Това са: Кошарево, Гигинци, Велковци, Ноевци, Долна Секирна, Садовик, Сопица и Мещица.

След края на дефилето групите ще влязат на площада в Брезник със запалени факли и ще танцуват ритуален танц около сурвакарския огън.

Фестивалът „Сурова“ е традиционен и се провежда една седмица преди Международния маскараден фестивал в Перник. В регламента му не се допускат за участие деца под 3-годишна възраст.

„Сурова“ в Брезник няма конкурсен характер. От тази година всички групи получават награда от 200 лева, грамота и статуетка. Парична премия в размер на петдесет лева се присъжда поотделно на най-младия и най-възрастния участник в дефилето.

В това издание на общинския фестивал ще се представи и възродената от местни ентусиасти сурвакарска група от брезнишкото село Конска. За последно тя е участвала в маскарадни дефилета до 1989 година.

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини