Нови руски атаки в Украйна, обявена е въздушна тревога в цялата страна

Няколко области са подложени на масирани ракетни нападения

Русия подложи няколко украински области на масирано ракетно нападение в сутрешния час пик в понеделник. Това съобщиха украински военни представители. В цялата страна е обявена въздушна тревога, предаде Ройтерс.

„Жителите на Киев да се скрият в бомоубежищата“, призоваха в социалната мрежа Telegram украинските военновъздушни сили и добавиха, че има опасност столицата да бъде атакувана с балистични ракети. Властите в Кривой рог, Запорожие, Харков, Днепър и Хмелницки също съобщиха, че градовете им са подложени на „масирано ракетно нападение“ от страна на Русия.

Междувременно 300 жители на руския град Белгород, разположен близо до границата с Украйна и станал обект на няколко нападения от страна на киевските сили през последните дни, са били евакуирани. Това съобщи губернаторът на едноименната област Вячеслав Гладков. Хората се настаняват в приемни центрове в Стари Оскол, Губкин и Корочански район.

Тази безпрецедентна мярка за голям град в Русия е в противоречие с усилията на Кремъл, който през почти двете години на нападение срещу Украйна винаги се е опитвал да създаде впечатлението, че конфликтът не засяга пряко ежедневието и безопасността на руснаците. Тази стратегия обаче беше разбита на 30 декември, когато при украинска атака в Белгород бяха убити 25 души - нападението с най-много цивилни жертви на руска земя от началото на настъплението на Москва срещу съседката ѝ на 24 февруари 2022 г.

 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини