Диетата, с която да подсилим имунитета

Отново на прага на грипна вълна, няма как да не се замисляме за начините, по които да подпомогнем защитните сили на организма, за да се предпазим от разболяване или поне да помогнем то да премине по-леко. Освен да приемаме имуностимуланти, да спим и да се движим достатъчно, има и един друг много важен фактор - начинът на хранене.

Най-важни за имунитета са плодовете и зеленчуците, които са пълни с витамини и минерали. Но мазнините, които приемаме ежедневно, също оказват значително влияние върху имунитета ни. Според ново изследване, проведено от учените от Калифорнийския университет, диетата с ниско съдържание на мазнини има повече ползи от поддържането на добра форма - тя поддържа и защитните сили на организма и може да ни предпази от инфекциозни заболявания, в това число и COVID-19.

Този ефект е свързан с генната експресия в организма - процес, при който унаследената информация получава физическо изражение. Така например ако консумираме много мазнини, това води до повишаване на генната експресия на протеини в тялото, които се използват от протеините на шипа на Covid, за да навлязат и да заразят гостоприемника.

Снимка 648261

Източник: iStock

Това важи за всички видове мазнини, дори тези от растителен произход като кокосовото и соевото масло са конкретно упоменати заради голямото си влияние. За диета с високо съдържание на мазнини се определя тази, в която поне 40% от приеманите калории идват от тях.

Тогава се наблюдава влияние не само върху гените, свързани със затлъстяването, рака на дебелото черво, раздразнените черва и метаболизирането на лекарства, но и върху тези, които влияят на бактериалния състав на червата и регулират податливостта към инфекциозни заболявания.

Снимка 648262

Източник: iStock

Учените поясняват, че организмът ни все пак има нужда от мазнини, особено от полезните, но е важно тяхното количество да не надвишава 10-15% от калориите в хранителния ни режим. А проведеното изследване с мишки доказва, че начинът на хранене оказва влияния върху генната експресия в рамките на период от 24 седмици, предава DailyDaily MailMail.

Високият приема на мазнини оказва двоен негативен ефект върху защитните сили на организма. Първо този тип хранене уврежда гените на имунната система в гостоприемника. И второ - създава благоприятна среда, в която вредните чревни бактерии могат да виреят и да се размножават.

Важно уточнение е, че ако приемаме много мазнини, няма как да неутрализираме ефекта върху имунната система чрез активен начин на живот и повече спорт. Също така прегрешенията от време на време не могат да ни навредят особено, но ако за нас това е ежедневие, със сигурност ще боледуваме по-често.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини