Кметът на община Радомир поведе мъжкото хоро във водите на яз. Върбица по случай Йордановден

    Кметът на община Радомир поведе мъжкото хоро във водите на яз. Върбица по случай Йордановден
    Oт древни времена българският народ се уповава на вярата, а чрез молитвите и пазенето на традициите успява да съхрани и историята си.
    Тази година стотици радомирци се обединиха, за да отбележат заедно Йордановден. Шествие водено от кмета Кирил Стоев пристигна на яз. Върбица, а дузина смелчаци начело с градоначалника влязоха във водоема, за да изиграят традиционно българско хоро.
    След водосвета на отец Александър, 15 радомирски мъже влязоха във водата, за да „спасят“ кръста. Старши треньорът на футболния отбор Владимир Димитров извади богоявленския кръст и пожела здраве и благоденствие на всички жители на Радомир.
    За гостите на празника бяха осигурени питки и баници за здраве от яз. Върбица.
    Йордановден е един от най-големите християнски празници, отбелязва се на 6 януари. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, затова денят се нарича още Богоявление. До този ден се смята, че дните са опасни и по земята бродят караконджули и демони - наричат се „Мръсни дни“, Поганци, Караконждуви дни. Вярва се, че с кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене.
    Община Радомир желае здраве и благденствие на всички именици, техните семейства и всички жители на общината!

     

    Източник: Perunik.COM

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини