МС: Фалшивата новина е, че България се е съгласила да приеме 6000 сирийци и афганистанци

Фалшивата новина е, че България се е съгласила да приеме 6000 сирийци и афганистанци в сделка по нови условия на Австрия за вдигане на ветото за Шенген. Това се съобщава от правителствената пресслужба на официалната страница във Фейсбук на Министерски съвет.

“Успехът на България с присъединяването към Шенгенското пространство, първо по въздух и вода, дойде в среда на мащабна дезинформация от страни, които искат да отклонят държавата ни от европейския ѝ път и от високия стандарт на живот за хората у нас.

Фактите са, че няма нови условия, свързани с броя на мигрантите от Сирия и Афганистан, които България ще регистрира като държава членка на Шенген. Страната ни ще продължи, както и досега, да прилага Регламента Дъблин, подписан преди 10 години.

Резултатите от спазването на регламента през 2023 година според данните на Държавна агенция за бежанците при Министерския съвет сочат, че заявените входящи трансфери от Австрия към България са 193, като реално осъществените от тях са 113.

Общо 55 от осъществените трансфери от Австрия към България са прехвърлени чрез организирани 11 чартърни полета. 69 от прехвърлените лица са от Сирия, 24-ма са афганистанците, от Мароко са 17души, от Иран и Турция има по един. Едно от лицата е без гражданство.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини