Брюксел одобри 2.3 млрд. лв. за зеления преход на Стара Загора, Перник и Кюстендил

Европейската комисия е одобрила безвъзмездни средства по Фонда на ЕС за справедлив преход в размер на около 2.3 млрд. лв. за въглищните региони Стара Загора, Кюстендил и Перник, както и прилежащи към Стара Загора общини, съобщиха от пресслужбата на правителството.

Правителството предаде на Европейската комисия в последния момент (30 септември) ревизираните след протести на енергетици и миньори териториални планове за справедлив преход на трите въглищни региона, по които сега се отпускат средствата.

От кабинета посочват, че негов приоритет сега е тези средства да стигнат „най-бързо, ефикасно и прозрачно“ до регионите, като се очаква да се запазят и разкрият над 15 000 работни места.

Уточнява се, че през следващите шест години ще бъдат финансирани дейности по подобряването на минните терени за индустриални нужди, подкрепа за работниците след картографиране на техните умения, финансиране на енергийна ефективност с фокус върху уязвими домакинства, развиване на индустриални паркове и зони, развитие на производство на компоненти и електроенергия от възобновяеми източници, и подкрепа за диверсифицирането на икономиката чрез нови предприятия."

В Старозагорска област ще бъдат подкрепяни и инвестиции от големи предприятия, като предварителен интерес до момента са заявили над 20 компании.

От правителството уверяват, че прозрачността на процедурите ще бъде гарантирана чрез включването на заинтересованите лица в регионални подкомитети за наблюдение на програмата, както и че финансовата подкрепа по всички проекти ще бъде обект на „детайлна експертна оценка като част от отворени конкурентни процедури“.

Около 190 млн. лв. за трите въглищни региона бяха вече загубени заради бездействие по териториалните планове за справедлив преход през втората половина на 2022 г., когато страната се управляваше от служебно правителство на президента Румен Радев.

Териториалните планове отразяват актуалните инвестиционни намерения на операторите при работа на пазарен принцип без ограничения от страна на държавата и дават възможност на регионите и хората да се справят със социалните, трудовите, икономическите и екологичните въздействия на прехода.

Плановете отговарят на целите на Европейския съюз в областта на енергетиката и климата за 2030 г., включително за постигане на неутрална по отношение на климата икономика на ЕС до 2050 г., както предвижда Парижкото споразумение за климата от 2015 г

 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини