Добри сърца събират средства в благотворителния коледен базар на областния управител за построяването на храма „Иван Рилски“

    Всички те са с добри сърца и сръчни ръце. Децата, учителите и родителите им от 36 детски градини, училища и образователни центрове в Хасковска област са част от красотата на Коледа. Ръкоделията, които са подготвяли месеци наред, от днес са изложени на Коледния базар, който всяка година се провежда под патронажа на Областния управител на Хасково с кауза.

    Тази година областният управител Гинка Райчева определи средствата, събрани от продажбата на сувенирите и сладкишите да са в полза на продължаващото изграждане на църквата „Св. Иван Рилски“ в хасковския квартал „Орфей“. Когато е готов той ще е първият православен храм в Хасково, построен от сто години насам.

    Благотворителната инициатива ще сложи тухличка в новия божий храм. Всички църкви тук са построени с благородството на родолюбците от града. Сега наша е честта да подпомогнем изграждането на новия храм, обърна са към всички, които дойдоха за откриването на базара.

    Началникът на Регионалното управление на образованието Веселина Павлитова поздрави участниците и подчерта, че всяка година остава приятно изненадана от новите идеи и красивите ръкоделия, които се представят на базара.

    Председателят на църковното настоятелство на храма отец Никола благослови участниците в базара. Той подчерта, че усилията храмът да бъде завършен 20 години след като е направена първата му копка са обединили не само християни и мюсюлмани от града, но и хора от страната и дори извън пределите й.

    Сред красивите ръкоделия от цялата област са и тези на децата от ОУ "Св.св. Кирил и Методий" с.Иваново. За представителния щанд на школото отговаря Димка Георгиева. Децата са изработили бисквитки с коледни мотиви, красиви елхи, светещи човечета. Всичко е изработено в часовете по изобразително изкуство, разказва ученичката. Със съучениците си са работили заедно и това е било много приятно, а сега се надяват да има много желаещи да купят майсториите, за да се съберат колкото се можа повече средства за каузата, в която участват.

    Всички участници в базара получиха поздравителни писма за усърдието си от областния управител. Базарът ще остане до петък във фоайето на Областна администрация.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини