Русия планира да окупира украинска територия извън анексираните области

Германското издание BILD съобщи на 14 декември, че според данни от разузнаването и други източници Русия планира да окупира украинска територия отвъд четирите /незаконно/ анексирани области през 2024-2026 година. Става въпрос за територията на цялата Донецка и Луганска области, до река Оскол в Харковска област, до края на 2024 г.

Тези цели са в съответствие с настъпателните операции в Донецка, Луганска и Харковска области. Съобщава се също, че Русия се цели в големи части от Запорожка, Днепропетровска и Харковска области, включително град Харков, ако е възможно, през 2025 г. и 2026 г. Русия планира да окупира големи части от източна Украйна, разположена на изток от река Днепър през следващите 36 месеца. Москва планира да задържи сегашната фронтова линия в Херсонска област по поречието на река Днепър и да попречи на украинските сили в Южна Украйна да напреднат към окупирания Крим. Плановете се основават на мобилизиране на руската отбранителна промишлена база, понасяне на годишни загуби от около 100 000 военнослужещи в изтощителни нападателни операции и извличане на полза от евентуалното избиране на президент на САЩ през 2024 г., който драстично ще намали или напълно спре военната подкрепа за Украйна.

BILD съобщи, че източник, запознат с разузнаването е заявил, че Кремъл разчита на "фиктивни преговори", докато продължава да провежда нападателни операции.

Изданието по-рано публикува до голяма степен точни констатации на разузнаването относно плановете през декември 2021 г., според които Русия ще атакува Украйна от юг от Крим, от контролирана от Русия територия в Източна Украйна и от север в края на януари или началото на февруари 2022 г., въпреки че руската инвазия, както е извършена, не съответства напълно на докладите на BILD.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

ISW не може независимо да потвърди написаното, но то е в съответствие с продължаващите руски приготовления за продължителни военни действия. Руското военно командване извършва преструктуриране и разширяване, за да формира стратегически резерви. Русия постепенно мобилизира, за да поддържа дълга война.

Официални лица, включително руският президент Владимир Путин, се върнаха към експанзионистичите планове наскоро и руските сили продължават настъпателни операции за разширяване на своите позиции в Харковска област.

Руски официални лица излязоха с изявления за намерението на Русия да окупира и анексира допълнителна украинска територия отвъд настоящите фронтови линии и четирите (незаконно) анексирани територии.

ISW наскоро оцени, че внезапният отлив на западна помощ вероятно ще доведе рано или късно до срив в способността на Украйна да удържа руската армия.

Генерал-лейтенантът на украинското Главно военно разузнавателно управление (ГУР) Кирило Буданов заяви в интервю, публикувано на 14 декември, че в момента обаче Русия няма намерение да променя плановете си за войната в Украйна през 2025 г. Буданов заяви, че Русия може да разработи нов план, ако нищо не се промени на фронтовата линия до края на 2024 г.

Руският външен министър Сергей Лавров заплашително призова Украйна да преговаря с Русия по-скоро. Това е в съответствие с оценката на ISW, че Русия възнамерява да постигне своите максималистични цели в Украйна с военни средства. Лавров каза на среща на 15 декември на колегиумите на руското и беларуското външно министерство, че колкото по-дълго продължава войната в Украйна, толкова по-трудни ще бъдат условията за преговори за Украйна. Изявлението на Лавров предполага, че Кремъл вярва, че колкото по-дълго войната продължава, толкова повече територия ще може да окупира Русия и ходът на войната все повече ще поставя Украйна в по-слаба преговорна позиция.

Путин повтори на 14 декември, че максималистичните цели на Русия в Украйна - които са равносилни на пълна украинска и западна капитулация - са непроменени. ISW продължава да оценява, че Русия не възнамерява да води сериозни преговори с Украйна добросъвестно.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба публикува статия, озаглавена "Има път към победата в Украйна" на 15 декември, в която той твърди, че украинските военни цели остават изпълними въпреки все по-песимистичните дискусии на Запад. Кулеба заявява в коментара, публикуван във Foreign Affairs, че украинските цели все още са постижими, докато са налице три фактора: адекватно ниво на военна помощ от Запада; бързото развитие на индустриалния капацитет в САЩ, Европа и Украйна; и принципен и реалистичен подход към перспективите на преговорите с Русия.

Кулеба призна, че украинската контраофанзива през 2023 г. не е постигнала "светкавичното" освобождаване на украинска територия, но наблюдателите биха сгрешили, ако направят преценка за целия ход на войната въз основа на един етап от битката.

Договореното прекратяване на огъня ще позволи на Русия да укрепи позициите си, което ще затрудни украинските сили да освободят територия в бъдеще, като същевременно ще даде на Русия отсрочка за започване на по-интензивна настъпателна кампания през следващите години.

ISW редовно предупреждава, че Кремъл ще използва всяка пауза или прекратяване на огъня, за да се подготви за подновяване на агресията срещу Украйна.

Източник: Фрогнюз

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини