България очаква положително решение за Шенген от Нидерландия в следващите дни

България очаква парламентът на Нидерландия в следващите дни да свали ветото за приемането на нашата страна в Шенген. Това съобщи премиерът Николай Денков пред български журналисти в Брюксел след края на двудневното заседание на Европейския съвет.

Днес е имало заседание на правителството, решението ще бъде внесено в парламента. Крайното решение, с което се вдига ветото, трябва да дойде от парламента на Нидерландия, поясни Денков. Това ще стане другата седмица, ако всичко е наред, добави той.

Беше извървян доста дълъг път, за да стане това възможно, отбеляза премиерът. Той посочи приетите от Народното събрание закони, закриването на механизма на Европейската комисия за сътрудничество и проверка, положителните резултати от мисията у нас, в която участваха представители на Хага и Виена. Всичко това бяха правилните знаци и те доведоха до това, че очакваме положително развитие, каза Денков.

Той уточни, че с Австрия преговорите продължават. Обсъждаме варианти, разменяме възможни текстове на това как би могло да изглежда едно решение. Докато не е договорено, всичко са предварителни разговори. Със сигурност, ако нямаше положително решение от Нидерландия, разговорът би бил излишен. Това беше изключително важно, посочи премиерът.

Нидерландия винаги е казвала, че за нея е важно да бъдат изпълнени препоръките, свързани с върховенството на правото, искаха да видят резултатите от мисията, верифицирани от ЕК. Има доклад, много позитивен. Решението на холандското правителство от днес се базира на този доклад, поясни министър-председателят.

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини