Български учен е водещ автор в мащабно проучване на НАСА

Проф. Огнян Колев от Института по невробиология към Българската академия на науките (БАН) е водещ автор в мащабно изследване на учени от НАСА, което беше публикувано в престижното издание Journal of Vestibular Research. Публикацията е резултат от дългогодишния съвместен труд на Американската космическа агенция и българския професор, съобщават от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).

Публикуваното проучване е най-мащабното, правено от НАСА досега, а водещата роля на проф. Колев, за осъществяването му, е изключително признание за България. То проследява 20 полета на космическата совалка на НАСА и изследва проблемите в координацията на движенията на астронавтите. Засяга два аспекта - успешно пилотиране на космичeския кораб, особено при приземяване и маневриране, и правилното изпълнение на рутинните задачи и експерименти по време на полета, обясняват от МОН.

„Колкото и да е напреднала, и продължава да се усъвършенства технологията на космическия кораб и уредите му, от ключово значение за успешно осъществяване на полета и задачите му е човешкият фактор - астронавтът“, изтъква проф. Колев.

Той има още няколко съвместни статии с учени от НАСА, една от които беше публикувана преди няколко години в Nature Sci Reports. „За мен е удоволствие, че повече от две десетилетия си сътруднича с най-голямата научна организация в света – НАСА, в провеждането на научни експерименти, и че съм бил награждаван от нея“, казва проф. Колев.

Проф. Огнян Колев е специалист невролог и водещ отоневролог с международен авторитет. Извършва диагностика и лечение на неврологични заболявания. Завършва Медицинския университет в София, в специалност „Нервни болести“. През 1985 г. придобива научна и образователна степен „доктор“, а през 1999 г. става доктор на медицинските науки. През същата година е избран за доцент, а от 2003 г. е избран за професор по неврология към Медицинския университет, София. От 2001 г. проф. Колев е началник на диагностично-консултативен блок на Университетската болница по неврология и психиатрия „Св. Наум“ в София. В продължение на девет години е зам.-директор на УСБАЛНП „Св. Наум“. Проф. Колев има многобройни публикации в международни журнали в областта на неврологията и отоневрологията. Издава „Учебник по отоневрология - съвременни аспекти“ и е съавтор на шест учебника по неврология за студенти, специалисти по неврология и общопрактикуващи лекари. Към момента е част и от екипа специалисти на Медицински център по сърдечно-съдови заболявания, София.

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини