Парламентът отхвърли ветото на президента за безвъзмездното предоставяне на бронирана транспортна техника на Украйна

Парламентът отхвърли ветото на президента във връзка с безвъзмездното предоставяне на бронирана транспортна техника на Украйна.

Със 162 гласа "за", "против" - 55 и без въздържали се, депутатите приеха повторно Закона за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г.

Президентът върна Закона за ратифициране на Споразумението на 4 декември. Днес депутатите гласуваха повторно законопроекта.

"За" бяха 64 депутати от ГЕРБ-СДС, 59 от "Продължаваме промяната - Демократична България", 34 от ДПС и петима от "Има такъв народ". "Против" гласуваха 35 депутати от "Възраждане" и 20 от "БСП за България".

В хода на дискусията Николай Дренчев от "Възраждане" заяви, че Народното събрание денем и нощем се занимава с изпращане на оръжие в Украйна. Откъдето, каквото се намери, се пакетира и се изнася към Източния фронт. "Възраждане" няма да подкрепи това безсмислено предложение и препоръчваме да се вслушаме във ветото на президента, заяви Дренчев.

Иван Ченчев от "БСП за България" посочи, че МВР има нужда от тези машини. Сами се натягате, за да изглеждате добри в очите на господарите си, коментира той и настоя за оставката на военния министър Тодор Тагарев.  

Искрен Митев от "Продължаваме промяната - Демократична България" попита от трибуната как група, която праща да бият общинския съветник, който се е отказал от тях, може да заеме различна позиция от позицията на един агресор.  

Стоян Таслаков от "Възраждане" поиска след изказването на Искрен Митев трибуната да бъде дезинфикцирана, тъй като бил с маска и не се знаело какво разнася.  

Валентин Радев от ГЕРБ-СДС посочи, че експерти от МВР удостоверяват, че това са машини с отпаднала необходимост. Той бе категоричен, че България защитава по много добър начин националния си интерес като помага на Украйна.

Ивайло Мирчев (ПП-ДБ) коментира, че въпросните БТР-и не са използвани по границите и затова имало ясен доклад на "Гранична полиция". Вместо да ме репликирате от място кажете, кой би вашият общински съветник, обърна се Мирчев към депутатите от "Възраждане".  

Костадин Костадинов ("Възраждане") определи като безкрайно унизителен факта, че освен, че подаряваме техниката на Украйна, осигуряваме транспорта за предоставянето й. 

По време на изказването на Костадинов се стигна до напрежение в залата и намеса на квесторите. Дадена беше и 15 минути почивка. Подвикване от място на депутата Манол Пейков стана причина за спречкване с депутати от "Възраждане". Председателстващата заседанието Росица Кирова обяви, че ще предложи за разглеждане на следващ председателски съвет поведението на Златан Златанов и Ивайло Чорбов от "Възраждане" и на Манол Пейков от ПП-ДБ. Костадин Костадинов предложи алкохолен дрегер на входа на Народното събрание. 

Става ясно, че в залата най-вероятно има хора в нетрезво състояние, отбеляза Свиленски и добави, че хора в нетрезво състояние да гласуват за това България да бъде въвличана във война е неправилно и предложи прекратяване на заседанието.

Аз не съм констатирала състоянието на народните представители, отговори му Росица Кирова. Видях, че е по тениска г-н Пейков, помолих го да си облече сакото, което той направи, допълни тя. Предложението за прекратяване на заседанието бе гласувано и отхвърлено.  

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини