Опасно време и в неделя

Днес ще духа силен северозападен вятър, с който ще продължи да нахлува студен въздух. Това съобщават от НИМХ, предаде News.bg.

Валежите от запад на изток постепенно ще спират, най-късно до края на деня и в Североизточна България, където все още количествата ще са значителни, виелиците ще продължат и ще се образуват преспи. След обяд облачността от запад ще започне да се разкъсва и да намалява. Очаква се студено време с максимални температури между 0 и 5 градуса.

Червен код за опасно време с предупреждения за силен снеговалеж и бурен вятър е обявен за областите Добрич, Разград, Шумен и Силистра.

Оранжев код е обявен в осем области - Бургас, Варна, Велико Търново, Русе, Сливен, Търговище, Шумен и Ямбол. Там се очакват значителни валежи от дъжд, който ще преминава в сняг и поледици, както и бурен вятър с пориви до 90-100 километра в час.

Жълт код е обявен за областите Благоевград, Видин, Враца, Габрово, Монтана, Перник, Плевен, както и в някои общини от София област.

По Черноморието ще духа силен, по северното крайбрежие - и бурен, северозападен вятър, който след обяд ще започне да отслабва. Ще бъде облачно с валежи от сняг и ще има виелици и навявания. По южното крайбрежие валежите ще са по-слаби и ще са от дъжд и сняг. След обяд валежите ще започнат да спират, до вечерта - и по северното крайбрежие. Максималните температури ще бъдат между 4 и 6 градуса. Температурата на морската вода е 10-13 градуса, но ще се понижи. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

В планините ще духа силен и бурен северозападен вятър. Ще бъде предимно облачно с валежи от сняг. Ще има виелици и навявания, по-значителни - в Източна Стара планина. След обяд от запад снеговалежите ще започнат да спират, а облачността да се разкъсва. Температурите ще продължат да се понижават и към 14:00 часа на височина 1200 метра ще бъде около минус 4 градуса, на 2000 метра - около минус 11 градуса.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини