Депутатите пуснаха на първо четене спорните промени в Закона за ДДС

След два часа спорове по същество, но и лични обиди, депутатите пуснаха на първо четене промените в Закона за ДДС. В подкрепа на текстовете гласуваха 102 народни представители, против са 43, общо 21 се въздържаха. Депутатите от „Възраждане“ отново поставиха въпроса защо министърът на финансите не е в пленарната зала, за което настояват от четвъртък следобед, когато започна обсъждането на промените в данъчните закони, предложени от правителството.

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев обяви, че ДПС подкрепя на първо четене проектите само за да върви процедурата напред и да не се връщат проектите отново в Министерството на финансите, което ще удължи работата на депутатите и ще се налага да заседават по празниците. Обяви, че преди второ четене ще бъдат предложени промени, които очертават ясни червени линии в сравнение с текстовете на Министерството на финансите.

Закани да внесат свои поправки направиха и депутати от други парламентарни групи, сред които и ГЕРБ. От името на партията на Бойко Борисов Теменужка Петкова коментира само поправка, отнасяща се до ресторантите. Тя посочи, че с колегите й не подкрепят мярката клиентът да може да не плати сметката си в заведение, ако не получи фискален бон. Коментира, че трябва да има документ, който да доказва, че това се е случило наистина. Че има недобросъвестни хора, които биха злоупотребявали с тази възможност, коментираха и депутати от други групи. Според Йордан Тодоров от „Възраждане“ тази мярка показва неспособността на данъчната администрация да се справи със сивия сектор.

Мерките, предлагани за изсветляване на бранша на заведенията, бяха и най-коментираните. Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ каза, че данъчните инспектори след проверки по заведенията излизат от там с торби, в които по думите му има продукти от хладилниците на ресторантите. Така според него те се изхранват, вместо да извършват ефективен контрол. Венко Сабрутев, „Продължаваме промяната - Демократична България“, защити внесените текстове с мотива, че мерките се предлагат за изсветляване на икономиката. Обясни, че фокусът е върху ресторантите, защото по думите му голяма част от тях работят в сивия сектор. Допълни, че ако не бъде маркирана с фискален бон платената сума от клиента, то едновременно държавата няма да получи ДДС от заведението, а то няма да плати и данък печалба върху съответната сума, което е двойна кражба. Обясни, че в същото време всички искат подобрение в редица сектори, за което обаче са нужни пари.

В отговор на поставен проблем от депутати от БСП Людмила Петкова, директор на дирекция „Данъчна политика“ в Министерството на финансите, обяви, че се предлага заведенията задължително да ползват въведения преди години софтуер, одобрен от Националната агенция за приходите, който й дава достъп до цялото им счетоводство. В момента той се ползва доброволно, след като при опита да бъде въведен задължително във всички сектори преди години срещна отпора на бизнеса.

Тя обясни и на коментарите за ДДС ставката за този сектор, че първоначалното намерение на министерството е било тя да се върне на предковидното си ниво, но при срещи с част от бранша са били предложени насрещни мерки, които да компенсират намалените приходи от ДДС - около 309 млн. лв. годишно. Затова е предложено ставката да се запази на 9% и през 2024 г. като временна мярка.

Йордан Цонев, който бе обвинен от „Възраждане“ в съглашателство с управляващите, коментира, че винаги е бил привърженик на единната ставка на ДДС и че този принцип в България е бил следван до пандемията, която е наложила вземането на нетрадиционни решения. Напомни, че на заседанието на бюджетната комисия, където данъчните закони бяха отхвърлени, са дошли са дошли „асовете“ на ресторантьорите и са обявили, че техните организации не са участвали в срещи с финансовото министерство, не са предлагали насрещни мерки и няма да ги изпълняват. Людмила Петкова обясни пред депутатите, че предложението на министерството е от 9% на 20% да се върне и ставката за общата туристическа услуга, тъй като по решение на ЕС не може да се прилага намалена ставка, при положение че се облага само маржа на туроператорите.

Предложението на ведомството да се вдигне прага за регистрация по ДДС на 166 хил. лв. чак от 2025 г. тя мотивира с това, че за да се приложи по-рано, се налага искане на позволение (дерогация) от ЕК, а процедурата за това трае 9 месеца. От 2025 г. няма да е нужно искане на дерогация.

 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини