Кабинетът преправя бюджета за догодина

Кабинетът се събира извънредно, за да обсъди окончателно параметрите на Бюджет 2024. Първоначално предлаганите параметри на финансовата рамка срещнаха остри критики от ГЕРБ - СДС и от ДПС, но след среща на министъра на финансите Асен Василев преди седмица с представители на политическите сили, бе постигнато разбирателство и бяха внесени корекции.

Така приходната част и капиталовата програма се намалиха с над два милиарда лева, но първоначалните параметри на макрорамката, предложени от Министерството на финансите, се запазиха - три процента дефицит на начислена основа, 3,2 на сто ръст на брутния вътрешен продукт и средногодишна инфлация от 4,8 %.

Освен свиването на приходната част – следователно и разходната през капиталовата програма, новост в бюджетирането за догодина е разписването на големите национални и общински проекти в закона за бюджета.

"Цялата капиталова програма на държавата да бъде описана в две приложения. Едно за общински проекти, другото – за национални проекти, така че да е абсолютно ясно кои разходи в какви размери са одобрени за финансиране", обясни финансовият министър Асен Василев.

Вчера стана ясно, че почти всички общини вече са подали поне един инвестиционен проект, но и да не са – корекции могат да бъдат нанесени.

"Това, което сме разговаряли, е ако получим проекти в периода до изтичане на предложението за второ четене, те също да бъдат внесени и да бъдат допълнени. Както и до 1 март да се даде възможност с решение на парламента, да се допълнят проекти на общини, които не са си достигнали лимита, нямат готови проекти и т.н.", допълни Василев, цитиран от БНР.

Финансовият министър е оптимист, че Бюджет 2024 ще бъде приет преди Коледа, а заложената в него рамка дава реална надежда, че година по-късно можем да бъдем част от еврозоната.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини