Симеон Дянков за бюджета: За закуска торта, за обяд и вечеря - нищо

Правителството "Денков" било правителство на "Лукойл", времето за разговори за нов финансов министър - 15 януари

"Изглежда все едно сутрин на закуска имате торта "Гараш" и след това нямате никаква храна за обяд, вечеря и за следващите дни. Харчи се изведнъж всичко. Проектобюджет 2024 г. е абсолютно нереалистичен в приходната си част, в никакъв случай няма това да се изпълни".

Това коментира пред бТВ бившият финансов министър в първото правителство на Бойко Борисов Симеон Дянков. Неговите бюджети навремето бяха определяни от самия него като "постна пица".

Наскоро премиерът Николай Денков заяви, че България е най-бедната държава точно заради постната пица на Дянков. Той обаче заяви, че тя е била необходима, за да излезем от кризата. Дянков смята, че ГЕРБ този път няма да прави компромиси, както с бюджета за тази година. Според него 3% дефицит е максимално допустимият дефицит и то за кратък период. Днес той ще има среща с Борисов и ГЕРБ и ще ги посъветва да искат дефицитът да е 2%.

"Обещават се тези захаросани изделия в началото, след това до март-април ще се види, че този бюджет не може да се изпълни. ЕК идва през април с прогнозата си за еврозоната. Още на 15 януари ще знаем и годишната инфлация, и дефицита и още тогава ще е ясно, че няма да влезем в еврозоната. Официално ще го знаем през април, но времето за разговори за нов финансов министър е 15 януари", допълни Дянков. 

Според него за бюджет 2023 НАП трябва да събере 35 млрд. лв. приходи до края на годината, но за момента липсват 2 млрд. лв., които няма да бъдат събрани.

"За следващата година се предлагат 41 млрд. лв. събираемост от НАП, което е с 25% годишен растеж. С други думи икономиката ще расте общо с 8% в номинал – инфлация плюс икономически растеж и по някакъв начин те си представят, че с 25% ще се увеличат приходите. Как? Инфлацията за тази година е 8,5%, икономическият ръст – около 2%. Понеже за следващата година са по-ниски, ще има още по-голяма дупка в бюджета", обясни бившият финансов министър. 

И допълни:

"Финансовият министър трябва да е по-смел и да върне ставките на ДДС на предпандемичните критерии, включително и за ресторантьорите. Така се получават допълнителни 650 млн. лв. годишно по сметките на финансовото министерство. Ако няма връщане на ДДС на 20%, тогава няма да има "Хемус", каза още Дянков.

От ГЕРБ обаче вече заявиха, че са против връщането на тази ставка за ресторантьорите. На директно зададен въпрос дали ще посъветва ГЕРБ да си променят позицията по тази тема Дянков не отговори.

Дянков определи кабинета "Денков" като правителство на "Лукойл". По думите му допълнителните пари за бюджета се намират именно в компанията.

"Дори за 2022 г. "Лукойл" ни дължи 600-800 млн. лв. корпоративен данък. Дерогацията трябва да падне веднага, няма никаква опасност. С дерогация цените у нас на нефтените продукти са горе-долу на европейско ниво, в същото време "Лукойл" е направил около 3 млрд. долара печалба само за 2022 г., тя идва от нашите джобове и излиза навън", посочи Симеон Дянков.

Според него горива, които са алтернативни на руските, могат да се намерят в рамките на две до три седмици.

Източник: ClubZ.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини