Петте филма, които се съзтезават за Европейските филмови награди

Британската актриса Ванеса Редгрейв - носителка на "Оскар", "Еми" и "Златен глобус", и легендарният режисьор Бела Тар (The Man from London) ще са големите лауреати на 36-ите Европейски филмови награди. Редгрейв ще получи Награда за цялостен принос, а Тар ще бъде удостоен с Почетната награда на председателя и управителния съвет на Европейската филмова академия.

Академията обяви на 7-и ноември номинираните в основните категории за церемонията, чийто домакин тази година е Берлин и ще се проведе на 9-и декември.

От 40-те предварително селектирани заглавия за пълнометражен игрален филм, 4600-те членове на Европейската филмова академия гласуваха и отличиха пет филма, които ще се състезават едновременно в двете основни категории - Най-добър европейски филм и Най-добър режисьор.

Сред филмите са големите победители от тазгодишните фестивали в Кан и Венеция:

- Разтърсващата драма за Холокоста на Джонатан Глейзър - „Зоната на интерес“, по едноименния роман на Мартин Еймис, който получи Голямата награда в Кан

- „Анатомия на едно падане“ на Жюстин Трие, награден със „Златна палма“

- “Паднали листа“ на финландския режисьор Аки Каурисмеки, отличен с Наградата на журито.

- Другите два основни фаворита са наградените във Венеция филми:

- „Аз, капитан“, който получи наградата „Сребърен лъв“ за режисура, както и наградата „Марчело Мастрояни“ за изгравящ актьор

- Бежанската драма „Зелена граница“ на Агнешка Холанд, която предизвика яростни политически атаки в Полша от крайно дясното правителство

Тези заглавия са и сред претендентите за Най-добър сценарий, както и сред основните фаворити за чуждоезичен "Оскар".

Агнешка Холанд стана известна в България с филма си за Ян Палах - чешкия студент, който се самозапалва по време на Плажката пролет - чиято премиера съвпадна с самозапалването на Пламен Горанов във Варна през 2013 г. Тогава в страната избухната мащабни протести.

Номинираният български филм „Уроците на Блага“ на Стефан Командарев за жалост остана извън краткия списък, но дългоочакваната продукция ще открие програмата на „Киномания“ на 16-и ноември.

В програмата на фестивала българската публика ще има възможност да види за първи път на голям екран и „Анатомия на едно падане“ , „Аз, капитан“, както и „Обетована земя“, за който Мадс Микелсен е номиниран за „Най-добър актьор“.

Германската актриса Сандра Хюлер получи две номинации в категория Най-добра актриса за ролите си в „Анатомия на едно падане и „Зоната на интерес“.

Пълен списък на номинацията в отделните категории може да видите тук.

Източник: boulevardbulgaria.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини