Николай Денков: ЦИК наруши Изборния кодекс

Факт е, че Централната избирателна комисия (ЦИК) не се справи този път добре с провеждането на изборите. Това заяви министър-председателят Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани във Фейсбук.

ЦИК наруши Изборния кодекс, не изчака докрай срока за валидирането на машините. Но те са колективен орган, който не подлежи на административна и наказателна отговорност, каза Денков. Според него заради това несправяне, трябва да се търси смяна на състава на ЦИК. Това трябва да го направи Народното събрание, заяви премиерът. Този състав на ЦИК е от времена, в които политическата конфигурация беше съвсем друга, този състав не отразява реалността в момента, допълни Денков.

Попитан дали е разговарял с министъра на електронното управление Александър Йоловски и какво е неговото обяснение за обвиненията срещу Кирил Петков и Божидар Божанов за изнудване, Денков каза, че вчера е разговарял с министъра, но той е отказал да предостави допълнителна информация, тъй като тече разследване. Разбирам това и не съм настоявал, но познавам достатъчно тези хора и твърденията, които видях в медиите, няма как да са верни, заяви Денков. По думите му трябва да се види как ще се развие разследването.

От гледна точка на работата на Йоловски Денков отбеляза, че има една непоследователност и че на първия тур на изборите е бил даден повод от страна на Министерството на електронното управление, за да отпаднат машините. След това обаче имаше изключителна организация, за да може да се верифицират машините за втория тур, посочи Николай Денков.

Той подчерта, че Министерството на електронното управление е много активно в момента. Министър-председателят изброи въвеждането на електронните бележки за училище, електронните рецепти, връчването на електронните фишове и наказателни постановления. Министерството успява в кратки срокове да извади решения, които се очакват с години от хората, отбеляза премиерът. По думите му скандалът с машините е много неприятен, защото хвърля сянка върху работата на цялото правителство. Поискал съм да се направи проверка с ясни индикации защо се е случил проблемът с машините. Тогава ще решим как да действаме, посочи Денков. Той заяви, че в момента е напълно неподходящо да се сменят министри.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини