Европейският град, който забранява хотелите

Сан Себастиан или на баски "Доностия" е курортен град в Бискайския залив, център на баската историческа област Гипускоа. Намира се на 20 км западно от френската граница и административно представлява част от Испания. Основното му население е с около 200 000 жители, но се увеличава значително по време на туристическия сезон. 

Страната на баските в Испания привлича стотици хиляди туристи всяка година, но изглежда ще бъде все по-трудно да се уреди човек с места, защото сега градът намалява броя на посетителите, като забранява хотелите. Или нещо такова.

На хотелите, които вече съществуват и работят, ще бъде разрешено да продължат да съществуват, но всеки, който се надява да построи нов, ще бъде разочарован, защото това няма да е възможно. Всички нови туристически апартаменти, като Airbnb например, също са забранени, като само съществуващите могат да останат в експлоатация.

Градските власти искат туризмът да бъде по-устойчив в района, като освен това имат за цел градът да стане по-добър за жителите му и да се ограничи броят на туристите, особено в пиковите месеци от годината.

През юли 2022 г. броят на посетителите в хотелските заведения в Страната на баските се е увеличил с 31.2%, а нощувките с 34.8%, според Eustat. 

Ако не друго, новият подход може да доведе до по-добра почивка, с по-малко туристи и повече автентични преживявания. Този нов подход не е първият по рода си. Палма де Майорка беше първият град в Испания, който забрани Airbnb престоя през 2018 г.

Флоренция, Италия, също забрани нови Airbnb апартаменти и краткосрочни наеми тази година. В Амстердам, след години на разговори за репресии срещу туризма с трева, това лято най-накрая влезе в сила правилото, което означаваше, че туристите не могат да използват меки наркотици в центъра на града.

Що се отнася до Сан Себастиан, кметът Енеко Гоя казва, че някои от районите на града ще бъдат обявени за "пренаситени". Той смята, че има достатъчно ваканционни места в момента и определено няма нужда от нови.

Кметът се надява, че новите разпоредби ще помогнат на недоволните местни жители, тъй като в града често се появяват антитуристически графити, като на туристически места могат да се видят съобщения като "върви си у дома".

Според доклад за състоянието на града в Общия градоустройствен план се твърди, че туризмът в района е довел до спад в качеството на храната и културата, пише Metro.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини