Извънземните може би вече знаят, че съществуваме

Въпреки усилията ни да сканираме небето за признаци на извънземен живот, няма особено много доказателства, че сме успели да се справим.

Учените са предложили няколко теории за причините за това. През 1950 г. италиано-американският физик Енрико Ферми изтъква несъответствието между факта, че все още не сме се натъкнали на живот, и очевидната вероятност той да съществува някъде в зашеметяващо обширната Вселена.

Но ето една идея, която обръща парадокса с главата надолу: може би гледаме на проблема по погрешен начин, като някои астрономи предполагат, че извънземните може би вече са ни забелязали, въпреки че ние продължаваме да не знаем за тях.

От една страна, ако наистина съществува интелигентен извънземен живот, няма да му е особено трудно да ни забележи.

Вече повече от век човечеството известява за своето съществуване, като безропотно излъчва радиосигнали в Космоса. Както съобщава Би Би Си, това важи особено за периода между 1900 г. и Втората световна война, когато радиопредавателите е трябвало да излъчват мощни сигнали, за да компенсират сравнително примитивните приемници.

Освен това има и многобройни космически апарати, които сме изпратили да препускат през Слънчевата система - и отвъд нея, в случая със сондите "Вояджър 1" и "Вояджър 2" на NASA, - всеки от които е оборудван със собствен предавател. По-рано тази година Хауърд Айзъксън, астроном от Калифорнийския университет в Бъркли, установи, че пътуванията на сондите "Вояджър" технически ще са предупредили повече от 1000 звезди за нашето съществуване до 2300 г.

"Сигналът определено ще се появи като изкуствен", казва той пред Би Би Си, като добавя, че само след осем години най-близката до нас звезда ще е имала достатъчно време както да приеме нашите сигнали, така и да върне съобщение.

Освен чрез радиопредавания извънземните астрономи може да са ни забелязали и чрез техники, подобни на тези, които астрономите използват, за да открият екзопланети, обикалящи около близки звезди. Или пък биха могли да анализират земната атмосфера, откривайки следи от течни океани, които биха могли да приютят живот.

Други експерти предполагат, че извънземните биха могли да ни забележат по богатството на градските светлини, излъчващи натрий, което е отличителен белег за напреднала цивилизация, или по замърсяването на околната среда, което занимава нашите собствени учени от SETI.

Научната фантастика отдавна изследва възможността извънземен живот да ни посети, което често води до катастрофални резултати. Учените разгорещено обсъждат дали изобщо трябва да полагаме активни усилия, за да станем известни на евентуален извънземен живот, като се имат предвид присъщите рискове.

Може би вече е твърде късно, тъй като извънземните вече са ни забелязали, но са решили да не съобщават за съществуването си.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини