С МАШИНИ НА БАЛОТАЖА: Ще има ли време да се изпълнят решенията на ВАС

Коментират адвокат Емил Георгиев и професор Красимир Калинов

„Притеснява ме, че може би няма да има време да се изпълнят указанията на съда”. Това заяви в предаването „Здравей, България” Емил Георгиев, адвокат по една от жалбите във ВАС.

Вчера Върховният административен съд се произнесе по казуса с машините за вота. Окончателното решение на съдиите е, че още на втория тур на местните избори в неделя ще можем да гласуваме и с машини, като се отменя решението на ЦИК.

„Съдът прие, че атакуваното решение на ЦИК е законосъобразно, най-малко по отношение на първия тур, тъй като приема, че не е надлежно извършено така нареченото удостоверяване на съответствието на машините с изискванията на ЦИК. Прословутото сертифициране на машините. Защото е извършено от зам.-министър, който е делегиран от министъра, но съда казва, че това не е предвидено в закона”, обясни Георгиев.  

„Възниква един съществен въпрос - дали цялата процедура по установяване на съответствие трябва да бъде повторена или само достатъчно крайният акт да бъде подписано от министъра”, обясни Георгиев.

Бившият член на ЦИК професор Красимир Калинов заяви, че за него тази сертификация не е достатъчна. „Има много различни проверки дали софтуера работи. Има правило, което казва, че колкото и да проверяваш един софтуер, има шанс при реална ситуация да даде грешка”, смята проф. Калинов.

Мисля, че ще бъде допуснато, но ще започнат много фалове по места, смята проф. Калинов. Той изрази и съмнение дали програмистите ще успеят в срок да си свършат работата.

„Само за София трябва да препрограмират на 23 района машините”, обясни проф. Калинов.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини