С нов посетителски център и модерна мултифункционална зала, ще се сдобие музей „Войнишко въстание“ в Радомир

Изображение 1 от 4

    С нов посетителски център и модерна мултифункционална зала, ще се сдобие музей „Войнишко въстание“ в Радомир, съобщиха от общинската администрация.

    Дейностите ще се осъществят по проект по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г.

    В момента тече процедура за избор на изпълнител за извършване на строително-монтажните работи. Проектът предвижда изграждане на модерен посетителски център, поднасящ по съвременен начин информация за музейната експозиция, културните и природни забележителности на територията на Радомирско. Идеята е мястото да се превърне в притегателно за туристическия поток в града.  

    В дейностите е заложено и създаването на мултифункционално пространство, позволяващо провеждането на различни по характер културни мероприятия с цел популяризирането на града, местните традиции и култура. То ще е оборудвано със съвременна техника за презентиране. Ще бъде изградено и модерно осветление за представяне на експонирани произведения на изкуството.  

    С това ще се създаде един нов и привлекателен естетико-художествен образ на пространството на музея, допълват от общинската администрация.

    Откритата през 1978 г. музейна експозиция „Войнишко въстание 1918 г." пресъздава драматични епизоди от Първата световна война, войнишките бунтове и събитията в града като център на Войнишкото въстание. Тук могат да се видят факсимилета, документи, снимки и вещи, проследяващи развоя на въстанието и обявяването на България за република за пръв път в историята на 27 септември 1918 г.

     

    Източник: Perunik.COM

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини