Концептуални телефони, които работят на …захар и алкохол

Тенденцията за създаването на все по-екологични електронни устройства води до нестандартни идеи и за захранването на мобилните апарати.

Концепциите за това как ще изглеждат мобилните телефони на близкото бъдеще винаги привличат доста внимание, макар че обикновено акцентът е повече върху външния вид, отколкото върху иначе важни, но не дотам атрактивни неща като например захранването.

Колегите от руското издание OSP.ru обаче наскоро пуснаха малко любопитна информация, свързана именно с последното. Според тях, една британска дизайнерка (Дейзи Чжен) е разработила по поръчка на Nokia проект за екологично чист телефон със захранващ източник, базиран на въглеводороди (т.е. захар), съдържащи се например в безалкохолните питиета. Според авторката на концепцията, в кутия кола със стандартен обем от 355 мл. се съдържа около 40 грама захар, което е достатъчно да захранва телефона няколко пъти по-дълго, отколкото е възможно със сегашните литиеви батерии. Освен това, при преработката на енергията на захарта като странични продукти оставали единствено кислород и вода, без никакви други вредни вещества, което гарантира и еко ефекта. За съжаление не се дават подробности как точно става преработката в "разбираема" за телефона електроенергия.

През миналата година пък тайванският дизайнер Трай Е предложи друго еко-устройство от този тип, наречено Cheers (в превод - "Наздраве"). Както загатва и наименованието, въпросната мобилна джаджа трябва да се захранва от алкохол, макар и тук да не е много ясен принципът на действие.

Разбира се, създателите на въпросните идеи очакват екологически чистите джаджи да стават все по-популярни сред производителите и потребителите на мобилна техника - или поне тези, които нямат против да споделят колата или водката си с любимия телефон. За съжаление, няма информация за проявен интерес от много телефонни производители (ако не смятаме споменатата Nokia), тъй че едва ли ще видим много скоро Cheers или "захарния" телефон по магазините.

Източник: pcworld.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини