Министър Цеков: В повече от 50% от проверените пътни участъци има отклонения от изисукемото качество

Изводите са, че очевидно има пропуски по текущия контрол по време на изпълнението, които водят до това, че в повече от 50% от обектите има отклонения от изисукемото качество. Необходимо е да се повиши качеството на текущия контрол. Това каза на брифинг министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Той представи резултатите от направените през септември 2023 г. проверки на участъци от републиканската пътна мрежа с профилограф и взетите над 300 сондажни пробни ядки от асфалтови пластове.

Регионалният министър съобщи, че са проверени 13 пътни участъка, които са все още в гаранционен срок. Входа на проверките бяха взети 312 сондажни проби, т.нар. ядки, уточни министърът.

Той съобщи, че в четири от 13-те проверени обекта са открити проблеми с надлъжна равност. В останалите параметрите отговарят на изискванията.

При пет пътни участъка няма никакви отклонения в проектните изисквания. В седем други обекта бяха установени отклонения от проектните изисквания и нормативно допустимите параметри за дебелина на пътната настилка, посочи Андрей Цеков.

Пътната агенция изпрати писма до изпълнителите за отстраняване на установените недостатъци - намалена обща дебелина на асфалтови пластовете, обяви Цеков, като добави, че към момента са предприети мерки за отстраняване на недостатъците на един от обектите.

В някои от обектите допуснатите недостатъци са локални, а в други обекти недостатъците са системни. Проверките ще продължат и ще се извършват по отношение на всички обекти в гаранции, заяви той.

В отговор на въпрос регионалният министър каза, че по отношение на магистрала "Струма" недостатъците са предимно в локални участъци.

На брифинга стана ясно, че графикът на проверките е съобразен с това кога изтича гаранционният срок, като е започнато е с тези обекти, чийто гаранционен срок изтича най-скоро.

На този етап нямаме възражения относно констатираното. Ние стъпваме върху обективни, научни констатации, подчертаха от МРРБ.

Голяма част от пътищата в страната са за текущ ремонт, а още по-голяма част от тях са за основен ремонт. В частност - около 5000 км са за основен ремонт, коментира министър Цеков.

По думите му зимното поддържане е осигурено и няма повод за притеснение.

Източник: Novini

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини