Денков: Не обсъждаме таван на цените на храните

Не обсъждаме налагането на административни мерки като таван на цените на храните. Това каза предпо повод инициативата на икономическия министър търговските вериги да продават на достъпни цени стоки от първа необходимост.

Министърът на икономиката е обсъдил мярката с големите вериги и от тяхна страна е проявено разбиране, каза премиерът:

"Ще опитаме по този начин, имаме предварителни разговори, има съгласие, ще има предоставена информация, така че всички да знаят какви са цените и да опитаме чрез едно благородно съревнование да спечелят клиенти, а ние да свършим работата".

Общата задача е да се свали инфлацията, от една страна и да се повиши доверието на потребителите в съвместните усилия на държавата и големите вериги.

Има икономическа логика в това, говорили сме с министъра, административните мерки почти никога не дават средносрочен и дългосрочен план.

Няма разминаване в информацията за продажбата на "Нефтохим" - аз казах, че има интерес към продажба, а "Литаско" казва, че не се водят преговори, коментира Николай Денков.

"Аз самият съм виждал, че има интерес в разговори с различни компании. За да се водят преговори, трябва да има изпратено официално писмо и да се влезе в процедура. Воденето на преговори е сравнително тежка процедура, която вероятно още не е стартирала".

Попитан от БНТ относно очакванията за приходите от таксата за руския газ, премиерът коментира, че ще зависят от това колко газ ще влиза в страната ни. Премиерът не вижда риск за доставките за Унгария и Сърбия.

"Налице са и тръбният, и течният газ. Единственото, което ще се появи, е алтернатива на възможностите на базата на цените, които ще се конкурират. Тръбният газ от Русия без тази такса в известен смисъл е монополен по отношение на този пазар".

Според Денков "Булгартрансгаз" не може да бъде засегнат, тъй като се очаква таксите да бъдат плащани от "Газпром".

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини